Maldiskusjon:Sitat

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Sitattegn[rediger kilde]

Er det ikke feil sitattegn som brukes i malen? 85.165.13.39 20. aug 2006 kl. 22:18 (UTC)

Godt spørsmål. Ifølge Wikipedia:Stilmanual er det « og » som skal brukes. - Soulkeeper 21. aug 2006 kl. 08:48 (UTC)
Har nå prøvd å bytte ut sitattegnene, men kan ikke si at jeg er hoppende begeistret over resultatet... - Soulkeeper 21. aug 2006 kl. 21:48 (UTC)
Er det ingen som har sånn noenlunde tegnekunnskaper, som kan tegne noen fine sitattegn (noe a-la de engelske vi brukte tidligere) til oss da? :) OPus- (mld, film) (som heller ikke er hoppende fornøyd med resultatet) 22. aug 2006 kl. 07:17 (UTC)
Hvorfor må vi ha det riktig? Det er jo ikke tekst, men en illustrasjon til et sitat. I sitater er det alltid slike tegn. Det er symbolet til et sitat. Jeg er ikke hoppende fornøyd med resultatet. Marcus 22. aug 2006 kl. 13:16 (UTC)
Nå har jeg tilbakestilt malen. Noen kan godt engasjere seg i å lage en fornorsket mal hvis de vil, jeg tror jeg står over så lenge det ikke kan løses i html. :) - Soulkeeper 22. aug 2006 kl. 20:15 (UTC)

I kjølvannet av denne diskusjonen har jeg forsøkt å holde øye med hva som er praksis når det gjelder hvilke sitattegn som brukes i slike frittstående/flytende sitater og hvordan tegnene brukes. Så langt har jeg utelukkende sett den varianten som bruker ett stort sitategn av typen ” altså slik det brukes på engelsk Wikipedia. Jeg har en mistanke om at det var feil at norsk Wikipedia gikk bort fra dette. –Peter J. Acklam 26. feb 2007 kl. 13:56 (CET)

Ifølge Anførselstegn (sitattegn, gåseøyne, hermetegn) og Sitattegn, anførselstegn, gåseøyne, hermetegn - hodepine i norsk typografi bør man bruke «sitat» som sitattegn. Ser du f.eks. i dagens VG på nett så står det «Sommerbyen Kristiansand» som overskrift (nederst på www.vg.no). nsaa 26. feb 2007 kl. 16:08 (CET)
Disse sidene er ikke særlig relevante her, fordi de tar opp bruk av sitattegn i løpende tekst, mens det her er snakk om sitater som står for seg selv. Jeg har fulgt med på dette i diverse medier og bøker, og den rådende praksis er helt klar: man bruker én stor ” («øvre dobbel høyre anførselstegn») til venstre for sitatet, og det er alt. –Peter J. Acklam 15. feb 2008 kl. 15:37 (CET)

Noen endringsønsker[rediger kilde]

Har noen formeninger om disse to endringsønskene? nsaa 4. des 2006 kl. 13:26 (CET)

  • Sitattegn bør være « og » som er det som både er vedtatt brukt her Wikipedia:Stilmanual/Wikipedia:Rettskrivning#Korrekt_bruk_av_skilletegn og er anbefalt, se eksterne lenker under anførselstegn. Dette er implementert i {{sitat2|parameter 1|parameter 2}} gir

parameter 1

parameter 2

.

Sistnevnte bør slettes og disse sitattegnene bør innarbeides i dennne malen.
  • Sitattegnene bør bare omslutte teksten (parameter 1) som siteres, ikke kilden (parameter 2) som nå. {{sitat|parameter 1|parameter 2}} gir

parameter 1

parameter 2

Da vil den også grafisk bli mer balansert.

Hvis ingen protesterer innen tre dager endrer jeg denne malen til {{Sitat2}} og sletter {{Sitat2|Veni, vidi, vici!|Julius Cæsar}} gir

Veni, vidi, vici!

nsaa 5. des 2006 kl. 15:56 (CET)

Oppdaterte malen lik Sitat2. nsaa 10. jan 2007 kl. 20:21 (CET)
Jeg er noe irritert. Mest fordi det er noe nytt, og at jeg ikke liker noe nytt, den ble jo fin. Jeg synes sitat2 skal finnes og der skal de gammeldagse tegnene være. Fikser når jeg har for mye fritid. Marcus 12. jan 2007 kl. 15:45 (CET)

Overdreven bruk av typografiske effekter[rediger kilde]

Malen for sitat bruker en rekke typografiske effekter: store sitattegn, innrykk, kursivering, antikvaskrift og kursiv. Dette er alt for mye og bærer preg av at noen har tenkt: jo mer, jo bedre. Disse sitatene står for seg selv og er tydelig merket med store sitattegn. Det er nok. Det verste er aktikvaskriften, som er vanskeligere å lese på skjerm enn groteskskrift. –Peter J. Acklam 15. feb 2008 kl. 15:44 (CET)

Den er helt håpløs å lese. ;) — Jeblad 15. feb 2008 kl. 15:50 (CET)
Går det ikke an å lage en stiligere mal? Sitattegnene er helt overdimensjonerte.Mahlum 17. feb 2008 kl. 00:19 (CET)
Kjør på. {{Sitatutkast}} kan jo f.eks. brukes for å utarbeide et nytt forslag. nsaa 17. feb 2008 kl. 09:37 (CET)

Feil på malen[rediger kilde]

Noen ganger er plasseringen helt ute av kontroll. Se spesielt Narrestrek. Det blir også for mye luft, spesielt hvis elementet flyter. — Jeblad 18. jul 2008 kl. 15:17 (CEST)

Tror du ikke det kan løses ved å sette inn en dobbeltsidig css-break først og sist i malen?...eller vil det ødelegge formateringen på eksisterende sider? - Soulkeeper 18. jul 2008 kl. 15:45 (CEST)

Forslag til nytt layout[rediger kilde]

Synes ikke sitattegnene passer helt i størrelse til teksten og ser at det tidligere har vært snakket om det samme. Derfor har jeg kommet med et forslag der anførselstegnene såvel som hele sitatet komprimeres litt. Videre synes jeg kanskje at anførselstegnene kunne være litt mørkere, men ville høre her om det er stemning for dette forslag først. Koden som er brukt er bare til eksemplet og vil selvfølgelig forenkles litt i malen. Mvh Prillen 8. jan 2009 kl. 22:57 (CET)

Når skal denne malen brukes?[rediger kilde]

Jeg tar nå opp noe som har irritert meg litt en stund: Når er det passende å bruke denne malen?

Den nåværende dokumentasjonen sier at «Malen sitat er for å merke større sitater. Slike sitater kan også skyves ut til siden eller justeres. Det kan også brukes en parameter som vil gi en lenke til Wikiquote der en person er sitert som har sitatsamling på denne tjenesten.»

Jeg vil imidlertid hevde at malen ofte misbrukes. Ta for eksempel artikkelen om Joseph_Goebbels#Goebbels_som_akt.C3.B8r_i_Holocaust: Det er ikke typografisk korrekt å bruke anførselstegn rundt slike sitater (kjent som block quotations på engelsk) i løpende tekst.

Ser man på tilsvarende mal på engelsk Wikipedia – en:Template:Centered pull quote – står det klart at:

NOTE: This template should not be used for quotations if they are not repeated elsewhere in the main text. The Manual of Style recommendation is:

  • For visually distinctive quotation, use {{Quotation}} template.
  • For long quotations, use the HTML <blockquote> element, such as through the use of the {{Quote}} or {{quote box}} template.

Jeg foreslår derfor at vi rendyrker dette også på no.wikipedia. Vi kan beholde malen {{sitat}} for bruk slik som i Knut_Hamsun#Markens_Gr.C3.B8de_og_andre_antimoderne_romaner (der bruken er berettiget), men oppretter en ny mal – tilsvarende Template:Quote – for «block quotations». Tanker / innspill? Mvh. Kjetil_r 3. mar 2013 kl. 12:12 (CET)

Størrelse[rediger kilde]

Kan det være mulig å legge inn en størrelsesmulighet på boksen? (pinger @Jeblad: da jeg ser han har arbeidet mye med malen, ping meg tilbake når du svarer vennligst...) // Mvh Torfilm (diskusjon) 3. jan. 2015 kl. 00:28 (CET)[svar]

Generelt er det en dårlig idé å legge inn absolutte størrelser. Grunnen er at bruker A med stor skjerm tilpasser siden til hvordan han ser den, og bruker B kommer deretter med en smartmobil og hun ønsker å se siden på et annet vis. Egentlig burde vi legge langt mer arbeid i å få utlegget (og maler maler spesielt) til å opptre responsivt. Det betyr at sidene bør tilpasse seg enheten(e) som brukes for fremvisning. Dette er ikke helt enkelt, men vi er vel på vei dit i veldig små skritt. — Jeblad 3. jan. 2015 kl. 19:38 (CET)[svar]
Jeg forstår... Det irriterer meg bare at boksen tar opp nesten halve siden... // Mvh Torfilm (diskusjon) 3. jan. 2015 kl. 22:42 (CET)[svar]

Hvorfor kursivt?[rediger kilde]

Med mindre noen har gode motargumenter, kommer jeg til å fjerne kursivering av sitatet. Grunner:

  • Det er rett og slett en uvane å kursivere sitater. Skriveregler (Vinje) nevner ingenting om at sitater skal kursiveres, og jeg kjenner heller ikke til andre stilmanualer som gjør det. Kursivering er forbeholdt enkeltord eller fraser (men ikke hele setninger) som ønskes spesielt fremhevet (eller som er gjengitt på et fremmed språk) samt boktitler o.l.
  • Hvis kursivering brukes i tillegg til anførselstegn, innrykk og ramme, er det «overdreven bruk av typografiske effekter» (for å sitere Peter J. Acklams kommentar over).
  • Det er ikke mulig å bruke den nåværende malen på sitater som inneholder kursiverte ord eller fraser! – Eller det er mulig, men da oppheves ordets/frasens kursivering. (Siden en utelatt kursivering er en endring av den siterte teksten, er man i så fall nødt til å tilføye denne opplysningen til kildeangivelsen, à la «originalens fremhevelser ble sløyfet».)
  • Hvis det er absolutt ønskelig å kursivere et helt sitat, vil det fremdeles være mulig ved å skrive skrive «{{{sitat|''Kursivert sitat''}}}». Det motsatte er ikke mulig, slik malen funker nå (i hvert fall ikke uten tungvint og uheldig bruk av html-koder).

Vennlig hilsen, Hanno (diskusjon) 4. mar. 2017 kl. 07:51 (CET)[svar]

Overgang til blockquote?[rediger kilde]

@Ulflarsen, @Nutez, @Erik den yngre, @GAD, @Asav: Jeg har opprettet en malsandkasse på Mal:Sitat/sandkasse og en test på Mal:Sitat/sandkasse/testtilfeller hvis noen vil leke litt med forslaget. Forandringen er at jeg har byttet ut <table> med <blockquote> og td med div. Jeg har også lagt til et parameter, tekstboks=ja, som fjerner sitattegnene – Mvh. Abuluntu👨🏼‍💻💬 9. des. 2021 kl. 22:49 (CET)[svar]

Dette ser bra ut! Istedenfor «tekstboks» ja/nei ville jeg foretrukket parametret «sitattegn» med ja/nei, siden jeg syns det er mer éntydig. (Sitatboksen er jo også strengt tatt en tekstboks.) Asav (diskusjon) 10. des. 2021 kl. 10:30 (CET)[svar]
Godt forslag! – Mvh. Abuluntu👨🏼‍💻💬 10. des. 2021 kl. 10:34 (CET)[svar]

Sitattegn[rediger kilde]

@Nutez: Takk for at du fikset nye vinkelklammer, de var mindre harry😊 Jeg kunne tenke meg å endre fargen til fargen i rammen på sitatet (grå i stedet for lilla), men det krever at jeg drar fram inkscape, så det blir etterhvert. I mellomtiden kan fargene diskuteres her hvis det er noen synspunkt. – Mvh. Abuluntu👨🏼‍💻💬 16. des. 2021 kl. 08:47 (CET)[svar]