Malaybalay City

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Malaybalays beliggenhet i Bukidnon

Malaybalay City (filippinsk: Lungsod ng Malaybalay; cebuansk: Dakbayan sa Malaybalay), kalt den «Sørlige sommerhovedstad på Filippinene» og «Byen i skogen», er en by og administrativt senter i provinsen BukidnonFilippinene.

Byen har grense i nord til Impasug-ong; i vest til Lantapan; I sør til Valencia City og San Fernando; og i øst til Cabanglasan og Agusan del Sur. Ifølge 2007 statistikken fra NSO (Nasjonalt Statistikk kontor) har byen 144 065 innbyggere.

Da spanske oppdagelsesreisende kom til provinsens sentrale del sent på 1800-tallet, var svaret på spørsmålet om byens navn fra lokale visayaer: «Walay balay» som betyr «ingen hus» på visayask. Spanjolene omformulerte dette til «Malaybalay».

Byen var tidligere del av provinsen Misamis Oriental som et byområde sent i det 19. århundre. Da spesialprovinsen Agusan og underprovinsen (Bukidnon) ble grunnlagt i 1907, ble det bestemt at Malaybalay skulle være hovedstaden i Bukidnon. Kommunen ble etablert formelt sett den 19. oktober 1907 og fikk bystatus 11. februar 1998 i kraft av R.A.8490.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]