Malaybalay City

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Malaybalays beliggenhet i Bukidnon

Malaybalay City (filippinsk: Lungsod ng Malaybalay; cebuansk: Dakbayan sa Malaybalay), kalt den «Sørlige sommerhovedstad på Filippinene» og «Byen i skogen», er en by og administrativt senter i provinsen BukidnonFilippinene.

Byen har grense i nord til Impasug-ong; i vest til Lantapan; I sør til Valencia City og San Fernando; og i øst til Cabanglasan og Agusan del Sur. I følge 2007 statistikken fra NSO (Nasjonalt Statistikk kontor) har byen 144 065 innbyggere.

Da spanske oppdagelsesreisende kom til provinsens sentrale del sent på 1800-tallet, var svaret på spørsmålet om byens navn fra lokale visayaer: «Walay balay» som betyr «ingen hus» på visayask. Spanjolene omformulerte dette til «Malaybalay».

Byen var tidligere del av provinsen Misamis Oriental som et byområde sent i det 19. århundre. Da spesialprovinsen Agusan og underprovinsen (Bukidnon) ble grunnlagt i 1907, ble det bestemt at Malaybalay skulle være hovedstaden i Bukidnon. Kommunen ble etablert formelt sett den 19. oktober 1907 og fikk bystatus 11. februar 1998 i kraft av R.A.8490.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]