Makatea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Et rustent lokomotiv minner om at fosfatutvinning en gang gjorde Makatea til den mest folkerike i Tuamotuøyene

Makatea er en koralløy i Tuamotugruppen i Fransk Polynesia i Stillehavet. Folketellingen i 2012 viste et innbyggertall på 68.[1] Tidligere var Makatea egen kommune, men har nå status som commune associée (delkommune) i kommunen Rangiroa.

Makatea hadde store forekomster av råfosfat.[2] Compagnie française des phosphates de l'Océanie (CFPO) fikk konsesjon på utvinning, som startet 1906–1911.[3] Mellom 160 og 200 personer mistet sine eiendommer og ble fordrevet som følge av gruvedriften. Til driften av virksomheten ble det i hovedsak benyttet importert arbeidskraft fra andre områder i Stillehavet.[4]

Virksomheten sysselsatte mange og fikk stor betydning økonomisk. På det meste bodde det 3 000 mennesker på Makatea og en liten by, Vaitepaua, oppsto. Fosfat ble den viktigste eksportartikkelen i Fransk Polynesia. På høyden av sin virksomhet sto CFPO for en firedel av de offentlige inntektene i territoriet. Ressursene tok slutt og virksomheten opphørte i 1966.[5]

Et australsk firmas planer om å gjenoppta gruvedriften ble i mai 2013 avvist av franskpolynesiske myndigheter,[6] men etter regjeringsskifte fikk selskapet Avenir Makatea tillatelse i januar 2014.[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Premiers résultats population légale, Institut de la statistique de la Polynésie française. Arkivert hos Internet Archive.
  2. ^ Thon, Eivind: Råvarene i verdenshandelen. Kapitler av deres historie og kampene om dem, bind 1, Oslo: Bokkommisjon, 1946, s. 112.
  3. ^ «Les phosphates de Makatea» Arkivert 5. mars 2014 hos Wayback Machine., Historiens-géographes de Polynésie française.
  4. ^ Fischer, Steven Roger: A History of the Pacific Islands, 2. utgave, Palgrave Macmillan, 2013, s. 195.
  5. ^ «Archéologie industrielle du phosphate - Makatea» Arkivert 25. desember 2012 hos Wayback Machine., Tahiti Heritage.
  6. ^ «Makatea: Le projet d’exploitation de phosphate est refusé», Tahiti Infos, 11. mai 2013.
  7. ^ «Phosphate exploration to resume in French Polynesia», Radio New Zealand International, 13. januar 2014