Mairevolusjonen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cabildo Abierto i Buenos Aires den 22. mai 1810, hvor det ble besluttet å fjerne Baltasar Hidalgo de Cisneros. Bildet er malt av Pedro Subercaseaux samme år.

Mairevolusjonen (spansk La Revolución de Mayo) var det første framstøtet for uavhengighet i visekongedømmet Río de la Plata som omfattet dagens Argentina, Bolivia, Paraguay og Uruguay.

Den 13. mai 1810 stadfestet en britisk fregatt i Montevideo ryktene som svirret i Buenos Aires om at Napoléon Bonaparte hadde invadert Spania samt fanget og avsatt kong Ferdinand den syvende, som ble erstattet av Joseph Bonaparte, den eldre broren til den franske keiseren. Dette betydde at den spanske kongemakten hadde blitt overført til regentrådet i Cádiz, som var omringet av franske tropper. Stillingen var da klar: Med autoriteten til viseregentskapen borte, var det et makttomrom.

Den 25. mai 1810 ble Den første juntaen etablert i Buenos Aires og denne fjernet visekongen Baltasar Hidalgo de Cisneros fra makten. I 1816 vant Argentina uavhengigheten sin fra den spanske kronen. I dag blir El Día de la Revolución de Mayo (Mairevolusjonsdagen) den 25. mai feiret hvert år for å minnes disse viktige hendelsene i argentinsk historie. Hendelsene i uken foran denne dagen blir kalt La Semana de Mayo (Maiuka).

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Alonso, Maria, Elisalde, Roberto og Vázquez, Enrique (1999). Historia Argentina y el Mundo Contemporáneo. Buenos Aires: Editorial Aique. ISBN 950-701-203-6. 
  • Luna, Félix (1993). Breve historia de los argentinos. Buenos Aires: Planeta / Espejo de la Argentina. ISBN 950-742-415-6. 
  • Pigna, Felipe (2007). Los mitos de la historia argentina. Grupo Editorial Norma. ISBN 987-545-149-5.