Mahmood Amiry-Moghaddam

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mahmood Amiry-Moghaddam
PortrettNyMah-1m.jpg
Født21. april 1971Rediger på Wikidata (49 år)
KermānRediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i OsloRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Hjerneforsker, menneskerettsaktivistRediger på Wikidata
Nasjonalitet Norge, IranRediger på Wikidata
Medlem av Det Norske Videnskaps-AkademiRediger på Wikidata
Utmerkelser Amnestyprisen (2007)Rediger på Wikidata

Mahmood Amiry-Moghaddam, også skrevet Moghadam Mahmood R Amiri, (født 21. april 1971) er en norsk[1] hjerneforsker og menneskerettighetsforkjemper.

Mahmood Amiry-Moghaddam vokste opp i byen Kerman hundre km sør for Teheran i Iran. Han kom til Norge som politisk flyktning via Pakistan i 1985. Amiry-Moghaddam fikk legeutdannelse ved Universitetet i Oslo og tok senere doktorgrad ved Senter for molekylærbiologi og nevrovitenskap.[2] I 2004 fikk han Hans Majestet Kongens gullmedalje for beste medisinsk doktorgrad ved Universitetet i Oslo.[3] Peter Agre, som mottok nobelprisen i kjemi i 2003, har vært en nær samarbeidspartner for Amiry-Moghaddam. Amiry-Moghaddam tilbrakte ett år som postdoktor ved Harvard medical school i 2006.

Han er professor i medisin og leder for Laboratoriet for molekylær nevrovitenskap ved Universitetet i Oslo. Han er også leder for organisasjonen Iran Human Rights der han informerer om overgrep begått av presteregimet i Iran.[4]

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Mahmood Amiry-Moghaddam ble tildelt Anders Jahres medisinske pris for yngre forskere i 2008.[5] Prisen ble overrakt av kong Harald.

Mahmood Amiry-Moghaddam er en engasjert samfunnsdebattant og menneskerettighetsforkjemper. Han mottok menneskerettighetsprisen Amnestyprisen for 2007 for sitt engasjement i menneskerettighetsbrudd i Iran.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Artikler om Amiry-Moghaddam
utvalg debatt-artikler skrevet av Amiry-Moghaddam