Mahmood Amiry-Moghaddam

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mahmood Amiry-Moghaddam
PortrettNyMah-1m.jpg
Født21. apr. 1971Rediger på Wikidata (52 år)
KermānRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Hjerneforsker, menneskerettsaktivist, medisinprofessorRediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i Oslo, Universitetet i Oslo (19891996)[1]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet Norge, IranRediger på Wikidata
Medlem av Det Norske Videnskaps-AkademiRediger på Wikidata
UtmerkelserAmnestyprisen (2007)

Mahmood Amiry-Moghaddam, også skrevet Moghadam Mahmood R Amiri, (født 21. april 1971) er en norsk menneskerettighetsforkjemper og hjerneforsker som er professor medisin ved Universitetet i Oslo.

Mahmood Amiry-Moghaddam vokste opp i byen Kerman 800 km sørøst for Teheran i Iran. Han kom til Norge som politisk flyktning via Pakistan i 1985. Amiry-Moghaddam fikk legeutdannelse ved Universitetet i Oslo og tok senere doktorgrad ved Senter for molekylærbiologi og nevrovitenskap.[2] I 2004 fikk han Hans Majestet Kongens gullmedalje for beste medisinsk doktorgrad ved Universitetet i Oslo.[3] Peter Agre, som mottok nobelprisen i kjemi i 2003, har vært en nær samarbeidspartner for Amiry-Moghaddam. Amiry-Moghaddam tilbrakte ett år som postdoktor ved Harvard medical school i 2006.

Han er professor i medisin og leder for Laboratoriet for molekylær nevrovitenskap[4] ved Universitetet i Oslo. Han er også grunnlegger og leder for organisasjonen Iran Human Rights som kjemper for avskaffelse av dødsstraff og etablering av menneskerettigheter for alle borgere i Iran.[5]

Amiry-Moghaddam er medlem av Universitetet i Oslos komite for Scholars at Risk.[6]

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Mahmood Amiry-Moghaddam ble tildelt Anders Jahres medisinske pris for yngre forskere i 2008.[7] Prisen ble overrakt av kong Harald. Amiry-Moghaddam er også medlem av Det Norske Vitenskaps-Akademi. Han ble også listet som en av 10 smarteste hodene i Norge av en panel i VG[8].

Mahmood Amiry-Moghaddam er en engasjert samfunnsdebattant og menneskerettighetsforkjemper. Han mottok menneskerettighetsprisen Amnestyprisen for 2007 for sitt engasjement i menneskerettighetsbrudd i Iran.[9]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Artikler om Amiry-Moghaddam
utvalg debatt-artikler skrevet av Amiry-Moghaddam


Utvalg av debatt-artikler skrevet av Amiry-Moghaddam i internasjonal media