Magleås

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Magleås ved Birkerød i Danmark

Magleås er en eiendom i Høsterkøb, i nærheten av Birkerød, i Nord-Sjælland i Danmark. Den ligger i dag i Rudersdal kommune i Region Hovedstaden, 25 km. utenfor København. Hovedbygningen er omgitt av ca. 80 dekar privat park, og grenser direkte til Rude Skov. Det er også bl.a. stall og forvalterbolig på eiendommen.

Eiendommen ligger i et morenelandskap med småsjøer og tunneldaler. Områdets høyeste punkt er Maglebjerg (91 moh.). Her ligger eiendommen Magleås. Hovedbygningen ble bygget i 1910 for forretningsmannen Aage Westenholz (1859–1935), som bl.a. var onkel til Karen Blixen og medeier og styreleder for Karen Coffee Company Ltd. og som tidligere hadde tjent en formue i Asia. Westenholz hadde kjøpt opp en del landbruksjord og eiendommer med sikte på å bygge en herskapelig privatbolig for seg og sin familie. Hovedbygningen ble tegnet av Westenholz' svoger, arkitekt Torben Grut, i en nybarokk stil med 50 rom, og Westenholzfamilien flyttet inn i løpet av 1910 med en stor tjenerstab. Grut tegnet også den lange stallbygningen på eiendommen. Like i nærheten ligger eiendommen Aasebakken, også tegnet av Torben Grut og bygget for godseier og forretningsmann Lennart Grut, og på begge eiendommene ble det ført et stort selskapelig liv i Westenholz/Grut-familiens tid.

I 1942 ble Magleås kjøpt av pavelig kammerherre og greve Christopher Tostrup Paus, som hadde solgt sitt gods Herresta i Sverige i 1938 og som døde i 1943. Magleås ble så overtatt av Thorleif Paus, som solgte eiendommen til den katolske kirke i Danmark (Ansgarstiftelsen) i 1945. Deretter ble eiendommen eid av forskjellige eiere og brukt som folkehøyskole i flere år. I 1974 ble Magleås så kjøpt tilbake av den katolske kirke og tatt i bruk som kurs- og konferansesenter samt til representative formål.[1][2]

Fra 1942 har naboeiendommen Aasebakken vært kloster for Benediktinerordenen, under navnet Vor Frue Kloster.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Ingelise Schmidt og Tormod Hessel: Magleås og Åsebakken. Mennesker og begivenheder. Birkerød, Birkerød Lokalhistoriske Forening, 2012, 131 s., ISBN 978-87-87087-03-2.
  • Niels Peter Johansen, «Livet på Magleås og Åsebakken», i Birkerød Lokalhistorie, vol. 3, nr. 4, 1992, s. 3–5
  • Tormod Hessel, «Magleås og Åsebakken : fra patricierejendomme til højskole og kloster», i Birkerød Lokalhistorie, vol. 3, nr. 4, 1992, s. 6–7

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]