Mads Wighus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mads Wighus
Født12. mars 1979Rediger på Wikidata (41 år)
Beskjeftigelse OperasangerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Musikalsk karriere
InstrumentVokal

Mads Wighus (født 12. mars 1979 i Trondheim) er en norsk klassisk sanger (tenor).

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Wighus begynte å studere klassisk sang ved Barratt Due musikkinstitutt med Tove-Alice Rossow som hovedlærer i to år. Deretter tok han timer hos Anne Nyborg parallellt med at han fullførte sin mastergrad i utøvende klassisk sang. I 2006–2009 tok han mastergrad i opera ved Kunsthøgskolen i Oslo med Carsten Stabell som hovedlærer. I sesongen 2009/2010 var Wighus solistpraktikant ved Den Norske Opera & Ballett, som første mannlige sanger i denne ordningen.

Som solist har han markert seg i musikklivet siden 2005, da han gjorde sin operadebut ved Musikkteatret i Trondheim, i rollen som Papageno i Tryllefløyten. Etter at han hadde fullført studiene har han spilt roller ved de fleste distriktsoperascenene i Norge og Den norske Opera og Ballett. Han har i årene 2005–2018 sunget primært som baryton, men la om til tenor i 2019.[1]

I 2021 var han med på TV2-programmet The Voice – Norges beste stemme.[2]

I årene 2014–2016 var Wighus ansatt som fylkesmusiker i Møre og Romsdal og sang en mengde konserter i fylket. både i kirker, på skoler og barnehager og på konsert- og operascener.[3]

I studieårene var Wighus også aktiv i Det Norske Solistkor og i koret ved Den Norske Opera & Ballett.

I 2008 og 2009 mottok Wighus Ruud Wallenberg-stipendiet. Han har også mottatt stipend fra Tom Wilhelmsens stiftelse hele syv ganger. Han har dessuten mottatt støtte fra Saksaugs fond, Hejes fond, Fond for utøvende kunstnere og Statens kunstnerstipend.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mads Wighus. «Hjem». Mads Wighus (norsk). Besøkt 23. februar 2021. «Over en lang periode med barytonrepertoar har Mads jobbet med en omlegging til tenorfaget. Repertoaret er av den romantiske lyriske karakter, med en retning mot det mer dramatiske. Roller som Rodolfo, Pinkerton, Cavaradossi, Greven(Rigoletto), Faust og Don Jose er blant de aktuelle parti.» 
  2. ^ Gustavsen, Tom (10. februar 2021). «(+) – Jeg var ganske fornøyd med hva jeg presterte og det var herlig at de snudde seg». Romerikes Blad (norsk). Besøkt 23. februar 2021. «– Dette er maktdemonstrasjon, sa Ina Wroldsen om opptredenen til Mads Wighus fra Nannestad i "The Voice".» 
  3. ^ Grann, Annemona (14. september 2016). «- Læreren på Katta lurte meg til å synge opera». adressa.no. Besøkt 23. februar 2021.