Madeleine (kake)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Madeleine (kake)
OpprinnelseFrankrike
Spania
OpphavspersonMadeleine Paulmier
Hovedingrediensermel

Madeleine er en småkake som er bakt av en deig av hovedsakelig hvetemel, egg, sukker og honning.[1] Kakene blir stekt i særegne små metallformer, madeleine-former, som likner muslingskjell. De blir ofte servert i forbindelse med desserter, for eksempel iskrem, men blir også brukt som godteri for barn og som enkelt tilbehør til en kopp kaffe.

Madeleine-kakene har fått en plass i litteraturhistorien og blitt berømte etter at den franske skjønnlitterære forfatteren Marcel Proust skildret i boken Du côté de chez Swann, første del av romanserien À la recherche du temps perdu hvordan smaken av en madeleine dyppet i te laget av lindeblomster vekker sentrale barndomsminner hos hovedpersonen. På denne måten er madeleine blitt en slags generell metafor for hendelser som vekker til live minner, særlig minner fra barndommen.

Madeleine-kaken har ifølge tradisjonen fått navn etter Madeleine Paulmier, tjenerinnen til marki Perrotin de Baumont i det daværende hertugdømmet Lorraine i Frankrike, som i 1755 skal ha bakt slike kaker for hertug Stanislas Leszczyński da han var vert for en stor middag på slottet sitt, Château de Commercy.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Definition of madeleine | Dictionary.com». www.dictionary.com (engelsk). Besøkt 25. desember 2022. 
  2. ^ «History of French Madeleines». The Right Bake (engelsk). 14. oktober 2019. Besøkt 25. desember 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]