Mac Carthaighs bok

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Mac Carthaighs bok er en samling irske annaler fra perioden 11141437. Den tilhørte Fínghin (Fineen eller Florence) Mac Carthaigh Mór (ca. 1562–1640), en irsk adelsmann som i flere år satt fengslet i London. Han var velynder av læresteder og var selv en lærd. Mens han var i London i 1633 ansatte han Diarmaid Ó Súilleabháin (Dermot O’Sullivan) til å kopiere eller sette samme disse annalene for seg.

Det opprinnelige manuskriptet er for øyeblikket oppbevart i Irlands nasjonalbibliotek. Annalene ble redigert og oversatt av Séamus Ó hInnse og utgitt i 1947 av Dublin Institute for Advanced Studies under tittelen ‘Miscellaneous Irish Annals’ (= Blandede irske annaler).

Mac Carthaighs bok er viktig som en av de få irske opptegnelser av hendelser som skjedde i sørlige Irland i den perioden som den dekker og har overlevert mange interessant informasjoner om effekten som den normanniske invasjonen hadde på området Munster. Foruten å støtte seg på andre irske annaler trakk Mac Carthaighs bok også på utenlandske kilder, især Giraldus Cambrensis' Expugnatio Hibernica.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Miscellaneous Irish Annals, Séamus Ó hInnse, Dublin Institute for Advanced Studies, 1947.
  • Oxford Concise Companion to Irish Literature, Robert Welsh, 1996. ISBN 0-19-280080-9

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]