Mac Carthaighs bok

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Mac Carthaighs bok er en samling irske annaler fra perioden 11141437. Den tilhørte Fínghin (Fineen eller Florence) Mac Carthaigh Mór (ca. 1562–1640), en irsk adelsmann som i flere år satt fengslet i London. Han var velynder av læresteder og var selv en lærd. Mens han var i London i 1633 ansatte han Diarmaid Ó Súilleabháin (Dermot O’Sullivan) til å kopiere eller sette samme disse annalene for seg.

Det opprinnelige manuskriptet er for øyeblikket oppbevart i Irlands nasjonalbibliotek. Annalene ble redigert og oversatt av Séamus Ó hInnse og utgitt i 1947 av Dublin Institute for Advanced Studies under tittelen ‘Miscellaneous Irish Annals’ (= Blandede irske annaler).

Mac Carthaighs bok er viktig som en av de få irske opptegnelser av hendelser som skjedde i sørlige Irland i den perioden som den dekker og har overlevert mange interessant informasjoner om effekten som den normanniske invasjonen hadde på området Munster. Foruten å støtte seg på andre irske annaler trakk Mac Carthaighs bok også på utenlandske kilder, især Giraldus Cambrensis' Expugnatio Hibernica.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Miscellaneous Irish Annals, Séamus Ó hInnse, Dublin Institute for Advanced Studies, 1947.
  • Oxford Concise Companion to Irish Literature, Robert Welsh, 1996. ISBN 0-19-280080-9

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]