MODAG

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

MODAG er en makroøkonomisk modell for norsk økonomi, utviklet i Statistisk sentralbyrå. Modellen benyttes særlig til å utvikle framskrivninger og politikkanalyser for Finansdepartementet, Stortingets finanskomité, offentlige utvalg og for Statistisk sentralbyrås egne analyser.

Selve modellen er basert på rundt 4000 ligninger som knytter sammen tilgang og anvendelse av produkter til produksjon og forbruk. Den har rundt 45 produkttyper med forskjellige priser for import, eksport og bruk av produktene i forskjellige deler av økonomien i 30 forskjellige næringer. Modellen er kalibrert med siste 30 år med tall fra nasjonalregnskapet.[1] Modeller av typen MODAG er særlig utviklet for å kunne beregne langtidskonsekvenser av ulike finanspolitiske tiltak.[2]

Navnet er en forkortelse for MODell av AGgregert type og har siden 1980-tallet vært av de viktigste modelle i Finansdepartementets arbeid med nasjonalbudsjetter og langtidsprogram.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Riekeles, Haakon (26. januar 2017). «Modellkamp i SSB - Minerva». Minerva. Arkivert fra originalen 2. februar 2017. Besøkt 29. januar 2017. 
  2. ^ Hustad, Jon (27. januar 2017). «Opprør i SSB | Dag og Tid». Dag og Tid. Besøkt 29. januar 2017. «Altfor forenkla kan vi seia at SSBs tradisjonell modellar legg meir vekt på finanspolitikk, medan Storesletten og Bjørnlands modellar meir har vorte utvikla på basis av nyare pengepolitikk.» 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]