Målforstyrrelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Målforstyrrelse, som oftest omtalt som basket interference i engelsktalende land, er et uttrykk som brukes om ulovligheten når noen er nær ballen mens den er på kanten av ringen eller inne i sylinderen på vei oppover fra ringen. Målforstyrrelse kan også være når en spiller er nær ballen nedenifra når ballen er inne i ringen eller når en spiller drar kurven ned og lar den treffe ballen før den går tilbake til sin opprinnelige posisjon. Det er viktig å merke seg at hvordan ballen kommer inn i kurvens sylinder er irrelevant. Et eksempel er at dersom et innkast går innenfor sylinderen, skal det dømmes som en målforstyrrelse.

Det eneste unntaket fra denne regelen er dersom en spiller dunker ballen. Da kan en spiller holde på ballen helt til han slipper den inne i sylinderen og velger å henge i en kort periode i ringen.

Dersom forsvarslaget begår en målforstyrrelse skal poengene bli talt som om ballen hadde gått i kurven. Når en målforstyrrelse blir dømt imot det angripende laget skal poengene derimot ikke bli talt, og ballen skal bli gitt til det forsvarende laget. Målforstyrrelse og målforsvaring er de eneste reglene i basketball som fører til automatiske poeng.

I FIBA og ULEB-kamper så gjelder ikke regelen når en spiller er nær ballen mens den er på kanten av ringen eller inne i sylinderen på vei oppover fra ringen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]