Målforsvaring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Målforsvaring, mest brukt kjent under uttrykket goaltending, er, i basketball, et uttrykk som brukes om ulovligheten når en spiller er nær ballen når den er på vei nedover i luften og er over kurven, som henger 305 cm fra bakken, mens den har en mulighet for å gå oppi kurven uten at den treffer ringen. Både i college-basketball og i NBA blir det også blåst for målforsvaring dersom ballen har truffet tavlen bak kurven mens den er over kurven når en spiller tar den. Det spiller ingen rolle om ballen går nedover eller oppover i luften så lenge den har truffet tavlen og er over kurvens høyde. Ofte avgjør målforsvaringregelen om en blokkering blir lovlig utført, eller om det er en feil. Både i college-basketball og i high school-basketball blir det også blåst for målforsvaring dersom en spiller er nær ballen fra straffeskytteren har kastet den og ballen går under 305 cm.

Dersom målforsvaring inntreffer under en kamp får laget som skjøt ballen antall poeng som de ville fått dersom ballen gikk i kurven. Hvis målforsvaring inntreffer på en straffe i college-basketball eller i high school-basketball får laget som skjøt straffen ett poeng og motstanderen som begikk målforsvaringen får en teknisk feil.

Målforsvaring blir ofte forvekslet med målforstyrrelse. Begge involverer forstyrring av skudd fra banen, og angrepslaget får i begge tilfellene mulighet til å få poeng selv om ballen ikke nødveningvis hadde gått i kurven.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]