Målermygg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Målermygg
Thaumalea testacea
Thaumalea testacea
Vitenskapelig(e)
navn
:
Thaumalidae
Norsk(e) navn: målermygg
Hører til: mygg,
tovinger,
vingede insekter,
insekter
Antall arter: ca. 180, 4 arter i Norge
Habitat: I og ved rennende grunt vann.
Utbredelse:
Delgrupper:

Målermygg (Thaumaleidae) er en liten familie av små, spinkle mygg som har larver som lever i vann som renner over steiner eller lignende, såkalte hygropetriske miljøer. Fire arter er registrert fra Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små, gul- eller brunaktige mygg. De voksne dyrene kan ligne på knott, men skiller seg fra disse på at antennene er ganske tynne, beina er spinkle og på detaljer i vingeårenettet.

Hodet er lite, fasettøynene møtes i pannen, og punktøyne (ocelli) mangler. Antennene er ganske korte og spinkle. Kroppen og beina er nokså kraftige, vingene er trekantede og nokså skjøre.

Larvene er sylindriske, ganske tynne, med en tydelig hodekapsel. De har ett par vorteføtter på det forreste segmentet. De er i stand til å bevege seg ganske raskt med å vekselvis bøye seg i en U og rette seg ut, derav det norske navnet på familien.

Levevis[rediger | rediger kilde]

vingens årenett

Larvene lever på steiner i eller ved rennende vann, i den filmen av vann som danner seg på steinene. Steiner som blir sprutet på av fossefall eller lignende er også gode levesteder. De spiser alger og lignende som de skraper av steinene.

De voksne flyr lite og blir som oftest funnet nær larvenes levesteder.

Systematisk inndeling / norske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Wagner, R.H. 1997. Diptera Thaumaleidae. Side 187-191 i: Nilsson, A.N. (red.) Aquatic Insects of North Europe. A Taxonomic Handbook. Apollo Books, Stenstrup.
  • Wagner, R.H. 1997. Family Thaumaleidae. Side 325-329 i: Papp, L. og Darvas, B. (red.): Contributions to a Manual of Palaearctic Diptera. Volume 2. Science Herald, Budapest.
  • Willassen, E. 1996. Thaumaleidae, målermygg. Side 252-253 i: Aagaard, K. og Dolmen, D. (red.): Limnofauna norvegica. Tapir Forlag, Trondheim.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]