Lys skivesnegl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Lys skivesnegl

Vitenskapelig(e)
navn
:
Gyraulus albus
(O.F. Müller, 1774)
Norsk(e) navn: lys skivesnegl
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Bløtdyr
Klasse: Snegler
Orden: Lungesnegl
Familie: Skivesnegler
Slekt: Gyraulus
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: limnisk, ferskvann
Utbredelse: ?

Lys skivesnegl (Gyraulus albus) er et bløtdyr og tilhører gruppen vannlungesnegler (Basommatophora). Den er en av skivesneglene. Skivesnegler utgjør en viktig matkilde for fisk.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Skivesneglene gjenkjennes lett på skallet som er skiveformet, det vil si at spiralene (vridningene) ligger «inne i hverandre», flatt, og gjør skallet flatt. Det er ikke kjegleformet som en kremtopp. Skallet er smalt og høyt, som en skive. Det er snodd mot venstre i motsetning til de fleste andre snegler som har høyrevridd skall. Å lese et skall vil si å holde det på en spesiell måte slik at antall vridinger kan telles og høyden kan måles. Åpningen skal vende mot deg og toppen opp. Lungeåpningen er på venstre side. De fleste skal er høyrevridde, men noen (skivesnegler og blæresnegler) er venstrevridde. Skallhøyde er 1,3-1,8 millimeter og det har 4-4,5 vridninger. Mål er skallhøyde og nummer er vridninger. Skallet er lyst, hvitt på farge.

Alle skivesnegler har hemoglobin i blodet og har derfor en mer eller mindre gjenkjennelig rød farge.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Lys skivesnegl finnes i ferskvann og legger gjennomsiktige egg innkapslet i faste, geleaktige klaser på planter, steiner og andre objekter.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]