Lynetteholmen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Lynetteholmen er en planlagt ny øy i København.[1][2][3] Øya skal ligge i forlengelse av Refshaleøen. Det skal være plass til 35.000 beboere, og øya skal også sikre København mot stigende vannstand.

Presentasjon[rediger | rediger kilde]

Prosjektet ble fremlagt av statsminister Lars Løkke Rasmussen, transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen, erhvervsminister Rasmus Jarlov og Københavns borgermester Frank Jensen på et pressemøte i Statsministeriet den 5. oktober 2018.[4]

Reaksjoner[rediger | rediger kilde]

En havnetunnel er ingeniørkunst fra 1960’erne og passer meget dårligt ind i et moderne byudviklingsprojekt, der først skal stå klart om 30 til 50 år. Til den tid vil bilen ikke spille nogen hovedrolle i storby som København, hvor trafikken af hensyn til klima, trængsel og luftforurening vil basere sig på kollektiv transport, cykler og gang.

Ninna Hedeager Olsen, Københavns miljø- og teknikkbyråd[5]

Anlegg[rediger | rediger kilde]

Det skal være plass til 35.000 beboere, og på lengre sikt like mange arbeidsplasser, og øya skal også sikre København mot stigende vannstand.

Lynetteholmen skal bygges fra jord som er i overskudd fra andre prosjekter. Byggeriet er planlagt til å kunne påbegynnes fra omkring år 2035. Bydelen vil være fullt utbygget omkring år 2070.

Ny infrastruktur[rediger | rediger kilde]

I forbindelse med bygningen skal det etableres en østlig ringvei fra Nordhavnen til motorveien på Amager samt en metrobetjening av området. Forundersøkelsen av ringvejen er pr. 2018 i gang.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]