Lykkelige barn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Lykkelige barn, nettverk for foreldre til evnerike barn er en støtteforening for foreldre med barn som har sterkere kognitive evner enn gjennomsnittet. Foreningen ble dannet i 2007.

Foreningen ønsker å være opinionsbærere i debatten om at også de med sterke teoretiske evner skal få mulighet til å trives på sin «hjemmearena» skolen, like mye som for eksempel talenter innen fotball skal få trives og vokse på sin arena. Mange barn med svært gode teoretiske forutsetninger havner på sidelinja både faglig og sosialt i den norske skolen,[trenger referanse] primært fordi skolen i dag ikke har kompetanse om evnerike barns særskilte behov.[trenger referanse]

Fagfeltet Gifted education er stort internasjonalt. Norge er et av svært få europeiske land[1] der det mangler et omforent fagbegrep om denne gruppen barn og offisielle retningslinjer og veiledninger i skolene om dem. Heller ikke universitets- og høyskolesektoren i Norge tilbyr etter- eller videreutdanning om tematikken for ansatte i skoler og barnehager.

Formål[rediger | rediger kilde]

et nettverk for evnerike barn og deres foresatte for å

  • gi barna et nettverk av likesinnede
  • gi foresatte et nettverk for å dele erfaringer og utveksle kunnskap
  • være en sosial støttepilar for medlemmene
  • være et politisk utadrettet organ mot myndighetene.
  • støtte medlemmene i forhold til institusjoner og myndigheter i spørsmål om høyt begavede barn.

Foreningens filosofi er at alle barn har rett til å være lykkelige. Foreningen skal arbeide for at evnerike barn utvikler sin selvfølelse og sine evner best mulig.

Foreningen Lykkelige barn har i dag (2017) ca. 400 medlemsfamilier, men har i årenes løp vært i kontakt med ca. 1200 familier. Det arrangeres regelmessig ulike treff for foreldre og barn rundt om i landet. Hver sommer arrangeres en sommerleir for medlemsfamiliene.

Medlemskap i Lykkelige Barn er åpent for foreldre til evnerike barn mellom 3 og 18 år. Medlemskap krever ingen testing, men man gjennomfører en samtale med foreningens foreldrekontakter.

Kunnskapsformidling[rediger | rediger kilde]

For å bidra til å spre kunnskap arrangerer foreningen foredrag og ulike arrangementer, både rettet mot egne medlemmer og mot interesserte i og utenfor skolen. Flere og flere skoler tar også kontakt for å få informasjon, og foreningen holder ofte foredrag på skoler rundtom.

Den første konferansen om evnerike barn i Norge ble arrangert av Lykkelige barn i Holmestrand i 2009, og den andre konferansen om evnerike barn i norsk skole: "Evnerike barn. Gjenkjenne, ivareta, anerkjenne" ble arrangert i Oslo i oktober 2013. Foreningen har også bidratt med foredrag på Østlandsk lærerstevne både i 2012, 2013 og 2014, til svært gode tilbakemeldinger.

NKEB AS[rediger | rediger kilde]

November 2015 dannet foreningen firmaet Nasjonalt Kompetansesenter for Evnerike Barn. Dette firmaet har mange medarbeidere med lang erfaring i å jobbe med temaet evnerike barn på ulike fagfelt. NKEB AS er heleid av Lykkelige Barn, og holder kurs, konferanser og veiledningstimer for foresatte, skoler og andre interesserte.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]