Lukkeloven

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Lukkeloven, eller Lov om detailsalg fra butikker mv., er en dansk lov som fastsetter regler for åpningstidene i butikker. Loven er senest endret med virkning fra den 1. oktober 2012, hvilket innebærer at butikker som hovedregel kan holde åpent hele døgnet alle årets dager. Unntaket er helligdager, grunnlovsdagen, julaften og nyttårsaften etter klokken 15, da butikkene skal holde lukket. Butikker som hovedsakelig selger dagligvarer og har en omsetning under 32,2 millioner kroner (2012) kan alltid holde åpent. Salg av varer som for eksempel drivstoff, motorkjøretøyer, planter og husdyr kan foregå hele året. Det samme gjelder for varer i visse særlige butikker i for eksempel forlystelsesparker, ved motorveiene og i lufthavner.[1]

Lovendringen den 1. oktober 2012 betyr at især dagligvarebutikkene holder åpent på søndager. Ca. halvparten av detaljhandlen, herunder blant annet sko- og klesbutikker, ønsker imidlertid ikke å holde åpent på søndager, blant annet som følge av overenskomst i arbeidslivet og den økonomiske krisen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dilling, Søren (1. oktober 2009). «Ny lukkelov: Her er butikkernes nye åbningstider». Politikken. Besøkt 12. juli 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]