Luke Kelly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Luke Kelly
Statua di Luke Kelly.jpg
Født17. november 1940[1]Rediger på Wikidata
DublinRediger på Wikidata
Død30. januar 1984[1][2]Rediger på Wikidata (43 år)
DublinRediger på Wikidata
Gravlagt Glasnevin gravlundRediger på Wikidata
Ektefelle Deirdre O'Connell (1965–)Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Sanger, banjospiller, gitarist, skuespillerRediger på Wikidata
Nasjonalitet IrlandRediger på Wikidata

Luke Kelly (født 17. november 1940 i Dublin, død 30. januar 1984 samme sted) var en irsk sanger og folkemusiker fra Dublin, Irland som er mest kjent som en av grunnleggerne av det kjente irske bandet The Dubliners sammen med folkemusikeren Ronnie Drew.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Luke Kelly var aktiv i en venstreorientert politisk gruppering og hans politiske utvikling var betydelig gjennom store deler av hans liv. Han ble født inn i en familie av sigøynere like utenfor Dublin og han lærte seg tidlig å spille på banjo. Luke sluttet på skolen da han var bare tretten år gammel og etter fire år med forskjellige strøjobber, dro han til England i 1958. Han arbeidet på en byggeplass i Wolverhampton, før han ble sparket etter å ha spurt om å få mer penger.

Han hadde flere andre jobber etter det, blant annet som støvsuger-selger. Luke Kelly returnerte til Dublin i 1962 der han snart møtte de andre med-grunnleggerne av bandet The Dubliners som han ofte kom til å samarbeide med senere i livet. I 1964 forlot Luke Kelly denne gruppen for en periode på nesten to år og han ble da erstattet av Bobby Lynch. Luke møtte deretter Deirdre O'Connell i 1965, men de ble separert tidlig på 1970-tallet. Bobby Lynch forlot The Dubliners og Luke ble gjenforent med resten av bandet få år senere.

Den 30. juni 1980 under en konsert i Cork Opera House kollapset Luke Kelly på scenen. Han hadde allerede lidd over en lengre periode av kraftig hodepine og stadig glemsel, som imidlertid hadde blitt tilskrevet hans store alkohol-forbruk. Han ble deretter diagnostisert med en stadig voksende svulst i hjernen. Selv om Kelly turnerte til The Dubliners etter en hjerneoperasjon, ble hans helse svekket ytterligere. Han glemte til stadighet sangtekster og måtte ta lengre pauser under flere konserter fordi han følte seg for svak til å opptre. Luke Kelly er fortsatt et ikon i Dublin, og hans musikk blir ansett som en av byens største kulturelle skatter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Discogs, 9. okt. 2017, Luke Kelly, 899360
  2. ^ Find a Grave, 9. okt. 2017, Luke Kelly, 25736526

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]