Luhya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Se også Luhya (språk).

Luhya er den nest største etniske gruppa i Kenya, etter Kikuyu. De utgjør 14 % av Kenyas befolkning (5,3 millioner av Kenyas totale befolkning på 38 millioner), og er stort sett bosatt i de fruktbare høylandene i det vestlige Kenya, mellom Victoriasjøen i sør, Nandi-skrenten i øst, Uganda i vest og Mount Elgon i nord. Områdene er blant verdens minst befolkede områder.

Luhya-ene er tradisjonelt landbrukere, og de dyrker forskjellige ting, avhengig av hvilken region de bor i. Imidlertid, på grunn av den raske moderniseringen av Kenya, har mange unge Luhya-ere emigrert til Nairobi og andre byer for å lete etter jobb, og mange av disse befinner seg derfor i de sørvestlige Nairobi-områdene Kangemi og Kawangware.

Folkegruppens tradisjonelle religion er animisme og spiritisme, men på grunn av misjon har kristendommen også fått innvirkning, og 75–90 % av folket bekjenner seg til kristendommen, til tross for at kristendommen ikke har hatt store innvirkninger på stammens tradisjoner.[1] Resten er enten muslimer eller bekjenner seg til en stammereligion.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Orville Boyd Jenkins. «The Luhya of Kenya» (engelsk). Besøkt 24. oktober 2008. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Engelskspråklig
  • John Lonsdale, The Politics of Conquest in Western Kenya, 1894–1908, in: Bruce Berman & John Lonsdale, Unhappy Valley, Conflict in Kenya & Africa, London 1992, S. 45–74.
  • J. Osogo, A History of the Baluyia, Nairobi 1966.
  • Gunter Wagner, The Bantu of North Kavirondo, 2 Bde, Bd. 1, London 1949, S. 30–40.
  • Gideon S. Were, A History of the Abaluyia of Western Kenya c. 1500–1930, Nairobi 1967.
  • Audrey Wipper, Rural Rebels. A Study of Two Protest Movements in Kenya, Oxford 1977, S. 88-304.
KenyastubbDenne Kenyarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.