Lucie Ingemann

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lucie Ingemann
Lucie Ingemann self portrait.jpg
FødtLucie Marie Mandix
19. februar 1792
KøbenhavnRediger på Wikidata
Død15. januar 1868 (75 år)
SorøRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Kunstmaler[1]Rediger på Wikidata
Ektefelle B.S. IngemannRediger på Wikidata
Far Jacob MandixRediger på Wikidata
Nasjonalitet Dansk
Felt Kunstmaler
Elev avCladius Detlev Fritzsch

Tidligere altertavle fra 1833 i Alsted kirke malt av Lucie Ingemann

Lucie Ingemann (født Mandix 19. februar 1792, død 15. januar 1868) var en dansk maler. Hun er særlig kjent for sine altertavler.

Hun tegnet fra tidlig barndom, gjerne blomster. Hun oppsøkte flere malere, blant annet C.F. Høyer og C.A. Lorentzen samt arkitekt G.F. Hetsch, men fikk først undervisning hos blomstermaleren C.D. Fritzsch fra 1817.

20 år gammel forlovet hun seg med forfatteren B.S. Ingemann og ti år senere giftet de seg. Ektefellen oppmuntret henne til å male, noe som var et særsyn på denne tiden.

Hun stilte ut på Charlottenborg Forårsudstilling både i 1824 og 1826. I en periode fikk hun råd av C.W. Eckersberg når det gjaldt perspektiv og figurtegning og dette sammen med en studiereise til Tyskland, var med på at hun begynte å male altertavler.

Hun hadde en omfattende produksjon av altertavler bak seg. Svært få av dem eksisterer fremdeles, men en del av de kirkene som fikk dem i gave, har tatt vare på dem. Dette gjelder blant annet «Den genopstandne Kristus» fra 1833 i Alsted kirke, «Forklarelsen paa Bjerget» fra 1838 i Nykøbing Sjælland kirke og «Den himmelfarne Kristus» fra 1850 i Slangerup kirke, «Jesus ved Carpernaum» i Ulsted kirke og en altertavle i Give kirke.

Hun fikk få positive vurderinger av sine arbeider i sin samtid.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tsjekkias nasjonale autoritetsdatabase, NKC-identifikator jo20181017178, besøkt 8. juni 2022[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]