Hopp til innhold

Loyola Marymount University

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Loyola Marymount University
Grunnlagt1865
BeliggenhetLos Angeles
Studenter9 686 (september 2020)[1]
Ansatte839
LivssynDen romersk-katolske kirke[1]
MedlemskapAssociation of Jesuit Colleges and Universities[2]
Association of American Colleges and Universities[3]
American Council on Education[4]
National Humanities Alliance[5]
Open Education Network[6]
Nettstedhttp://www.lmu.edu (engelsk)
Kart
Loyola Marymount University
33°58′12″N 118°25′05″V

Loyola Marymount University (LMU) er et stort privat katolsk jesuittdrevet universitet i Los Angeles i California i USA. LMU ble til i 1973 ved sammenslåing av Marymount College og Loyola University i Los Angeles. Underlagt LMU er også Loyola Law School, som også er i Los Angeles. Loyola Marymount er kjent for et meget vakkert hovedcampus. Også to katolske søsterordener er medansvarlige for institusjonen.

Universitetet har (2008) ca. 8.900 studenter og 1.150 lærere. Skolepengene i 2006 var på US$ 29.834.

Bakgrunn og historie[rediger | rediger kilde]

Navnene "Loyola" og "Marymount" har lenge vært knyttet til katolske institusjoner for høyere utdannelse mange steder i verden. Loyola knytter an til jesuittordenens stifter den hellige Ignatius av Loyola, som godkjente opprettelsen av ordenen første skole i 1548. Navnet Marymount er blitt benyttet for skoler grunnlagt av søsterordenen Maria Hellige Hjerte, som har drevet utdannelsesinstitusjoner siden de ble stiftet i Frankrike i 1849 av fader Jean Gailhac.

Men universitetet er også arvtaker etter det første katolske lærested i Sør-California, St. Vincent's College for gutter, grunnlagt i 1865 og drevet av vincentinerne. I 1911 gikk denne skolen inn i det yngre jesuittdrevne Los Angeles College, som samtidig åpnet en høyskoleseksjon som ble kalt Loyola High School.

Institusjonens raske vekst førte til at det flyttet flere ganger til romsligere anlegg. Navneskiftene fortsatte også, tilbake til St. Vincent's College i 1917, men så i 1918 til Loyola College of Los Angeles. I 1930 fikk det universitetsstatus og ble Loyola University of Los Angeles. Loyola Law School var tidligere blitt utskilt, og forble på et av de områdene som institusjonen forøvrig fraflyttet.

Loyola University var en institusjon kun for menn frem til sammenslåingen med Marymount College i 1973.

En parallell, men separat tilblivelseshistorie gjelder den skole som Marisa-hjertesøstrene stifte for unge kvinner i 1923. I 1933 Marymount Junior College var denne en skole i Westwood-området i Los Angeles. I 1948 ble det til Marymount College of Los Angeles, og i 1960 flyttet det til en ny campus. Skolen innledet et samarbeid med St. Josephssøstrenes St. Joseph College of Orange, og snart var de to institusjonene blitt til en, men med to avdelinger på hvert sitt sted i Los Angeles-området. Begge grenene var for kvinner inntil sammenslåingen med Loyola i 1973.

Skoler og colleges[rediger | rediger kilde]

I tillegg til Loyola Law School med sin egen campus, har universitetet seks fakulteter (schools): Bellarmine College of Liberal Arts, College of Communication and Fine Art, College of Business, Frank R. Seaver College of Science and Engineering, School of Education, og School of Film and Television.

Rektor må være jesuitt. I tillegg til fra de to ovennevnte søsterordener hvis utdannelsesinstitusjoner inngår i universitetet, er det også lære- eller ledelse fra to andre søsterordener. Ellers er lærerstaben for det meste sammensatt av lekfolk, både katolikker og andre.

Loyola Marymount University er medlem av Association of Jesuit Colleges and Universities.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Intergrert IT-system for akademisk utdannelse, Wikidata Q6042926, https://nces.ed.gov/ipeds/ 
  2. ^ www.ajcunet.edu[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ web.archive.org, besøkt 20. januar 2024[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ web.archive.org, besøkt 20. januar 2024[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ web.archive.org, besøkt 26. januar 2024[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ web.archive.org, besøkt 2. februar 2024[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]