Pengespilloven

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Lov om pengespill)
Hopp til navigering Hopp til søk
Pengespilloven
Lov om pengespill m.v.
Coat of arms of Norway.svg
TypeLov
VirkeområdeNorge
MyndighetKulturdepartementet
Vedtatt28. august 1992
I kraft1. januar 1993
Nettsidelovdata.no

Pengespilloven (fullt navn: lov om pengespill m.v.) er en norsk lov som regulerer hasard. Loven gjelder hasard i forbindelse med idrettskonkurranser og andre konkurranser, tallspillet lotto og lotterispill som avholdes ved bruk av utbetalingsautomater.[1] Pengespilloven ble vedtatt 28. august 1992 og trådte i kraft 1. januar 1993.

Formålet med loven er å sikre at hasard avholdes i betryggende former under offentlig kontroll, med sikte på å forebygge negative konsekvenser, samtidig som det legges til rette for at overskuddet kan gå til ideelle formål.

Det følger av lovens paragraf 2 at det uten hjemmel i lov er forbudt å formidle hasard i forbindelse med idrettskonkurranser og andre konkurranser, og tallspill. Forbudet gjelder også salg av kuponger og lignende i slike tiltak. Idrettsforeninger, humanitære foreninger og andre foreninger med almenyttige formål og selskapets forhandlere har adgang til å opprette spillelag, som på medlemmenes vegne deltar i spill i selskapet.[2] Norsk Tipping og Norsk Rikstoto er de 2 eneste selskapene som har lov til å tilby pengespilltjenester til norske statsborgere. Bortsett fra spill som tilbys av Norsk Tipping, er alle andre former for pengespill på nett ulovlige.[3] Lotterier og spill har alltid vært strengt kontrollert av norske myndigheter. I juli 2007 ble spilleautomater forbudt i Norge.[4] I 2009 ble IVT-er (interaktive videoterminaler) introdusert. Spillerne må ha et spesielt kort for å spille på dem.[5]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ § 1
  2. ^ § 2
  3. ^ Fae, Jane. «Norway gov mulls blocking online gambling». www.theregister.com (engelsk). Besøkt 30. oktober 2022. 
  4. ^ «Spilleautomater i Norge». 
  5. ^ «The rise, fall and resurrection of slot machines in Norway | GamblersFever». gamblersfever.com. Besøkt 30. oktober 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]