Pengespilloven

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Lov om pengespill»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Lov om pengespill m.v.
Pengespilloven
TypeLov
VirkeområdeNorge
MyndighetKulturdepartementet
Vedtatt28. august 1992
I kraft1. januar 1993
Nettsidelovdata.no

Pengespilloven (fullt navn: lov om pengespill m.v.) er en norsk lov som regulerer hasard. Loven gjelder hasard i forbindelse med idrettskonkurranser og andre konkurranser, tallspillet lotto og lotterispill som avholdes ved bruk av utbetalingsautomater.[1] Pengespilloven ble vedtatt 28. august 1992 og trådte i kraft 1. januar 1993.

Formålet med loven er å sikre at hasard avholdes i betryggende former under offentlig kontroll, med sikte på å forebygge negative konsekvenser, samtidig som det legges til rette for at overskuddet kan gå til ideelle formål.

Det følger av lovens paragraf 2 at det uten hjemmel i lov er forbudt å formidle hasard i forbindelse med idrettskonkurranser og andre konkurranser, og tallspill. Forbudet gjelder også salg av kuponger og lignende i slike tiltak. Idrettsforeninger, humanitære foreninger og andre foreninger med almenyttige formål og selskapets forhandlere har adgang til å opprette spillelag, som på medlemmenes vegne deltar i spill i selskapet.[2] Norsk Tipping og Norsk Rikstoto er de 2 eneste selskapene som har lov til å tilby pengespilltjenester til norske statsborgere. Bortsett fra spill som tilbys av Norsk Tipping, er alle andre former for pengespill på nett ulovlige.[3] Lotterier og spill har alltid vært strengt kontrollert av norske myndigheter. I juli 2007 ble spilleautomater forbudt i Norge.[4] I 2009 ble IVT-er (interaktive videoterminaler) introdusert. Spillerne må ha et spesielt kort for å spille på dem.[5]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ § 1
  2. ^ § 2
  3. ^ Fae, Jane. «Norway gov mulls blocking online gambling». www.theregister.com (engelsk). Besøkt 30. oktober 2022. 
  4. ^ «Spilleautomater i Norge». 
  5. ^ «The rise, fall and resurrection of slot machines in Norway | GamblersFever». gamblersfever.com. Besøkt 30. oktober 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]