Louis-Marie Grignion de Montfort

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Louis-Marie Grignion de Montfort
FødtLouis-Marie Grignion
31. jan. 1673[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Montfort-sur-Meu
Død28. apr. 1716[1][3][4][5]Rediger på Wikidata (43 år)
Saint-Laurent-sur-Sèvre
Beskjeftigelse
Embete
NasjonalitetFrankrike
GravlagtSaint-Laurent-sur-Sèvre

Montfort-sur-Meu, bymuren, 1884

Louis-Marie Grignion de Montfort (født Louis Grignion den 31. januar 1673 i Montfort (i dag Montfort-sur-Meu) i Frankrike, død 28. april 1716 i Saint-Laurent-sur-Sèvre) var en fransk katolsk prest som skrev en rekke teologiske verker, i særdeleshet innen mariologi. Han æres som helgen i den katolske kirke, med festdag den 28. april.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Louis-Marie Grignion ble født i en småby i Bretagne som sønn av Jean-Baptiste Grignion og Jeanne Robert. Straks etter at han var født, skaffet faren seg en bondegård i nærheten, og han vokste derfor opp der. I oktober 1684[6] ble han innskrevet ved jesuittkollegiet St. Thomas Becket i Rennes, der han bestemte seg for å bli predikant. Allerede i disse år vaktes Grignions hengivenhet for jomfru Maria, og han gjorde seg kjent for sin omsorg for fattige.

Takket være velgjørere fikk han mulighet til å studere ved presteseminaret Saint-Sulpice, og han reiste til Paris i 1693. Da han kom til Paris merket han at pengene ikke strakk til for å bli innskrevet, og det drøyde derfor to år innen hans studier kunne påbegynnes.

Prest, teolog og predikant[rediger | rediger kilde]

I 1700 ¨ble han presteviet. Han fikk sin første tjeneste ved Saint-Clément i Nantes, men begav seg snart til Poitiers der han ble kapellan ved Hôpital Général, et sykehus for fattige. Han fikk to kvinnelige følgesvenner, Marie-Louise Trichet og Catherine Brunet, som grunnal Visdommens døtre, en kontemplativ orden.

Med tiden forlit han sykehuset, og begynte å preke rundt om i Poitier, noe som ble misbilliget av biskopen. Louis-Marie begav sig da på pilegrimsferd til paven i Roma, og kunne vendte tilbake derfra som Klemens XIs apostoliske misjonær.

Tilbake til Frankrike dro han først til Bretagne og senere til Nantes. Han ble med tiden ganske fremgangsrik; i Pontchateau ble det dannet et kalvarieberg til ham av tusen mann som dannet et selskap, men det ble oppløst av biskopen. I 1705 grunnla han han ordenen Maria følgeslagere (Compagnie de Marie). som var et misjonsselskap. De siste årene av sitt liv viet han seg til å skrive, og trakk seg derfor bort fra verden, til han utførte sitt siste verv, å grunnlegge en avgiftsfri skole i La Rochelle. Han kalte da til seg Marie Louise Trichet og Catherine Brunet, og Visdommens døtre ble dermed mer fast organisert.

I april 1716 befant Louis-Marie Grignion de Montfort seg i Saint-Laurent-sur-Sèvre for å preke, da han døde. Han ble begravet i menighetskirken der, og det ble sagt at flere mirakler skjedde ved hans grav.

Han ble saligkåret i 1888, og helligkåret 20. juli 1947 av Pius XII.

Teologi og skrifter[rediger | rediger kilde]

Louis-Marie Grignion de Montfort er fremfor alt kjent for sine bidrag til mariologien, og da fremheves vanligvis særlig hans Traité de la vraie dévotion à la Vierge (Avhandling over den rette hengivenhet til jomfruen) og Le secret de Marie (Marias hemmeligheter). L'Amour de la sagesse éternelle er imidlertid hans hovedverk, og der setter han Mariakulten inn i sin teologiske sammenheng. Han har videre skrevet verker om rosenkransen, hymner og prekener.

Den mariologi som ble fastslått i Lumen Gentium ved Annet Vatikankonsil kan i store trekk utledes fra ham, og flere paver har vært påvirket av hans skrifter.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Farmer, David Hugh, The Oxford Dictionary of Saints. 3rd ed. Oxford: Oxford University Press 1992. ISBN 0-19-283069-4
  • The Book of Saints: A Dictionary of Servants of God. 6th ed. London: Cassell 1994. ISBN 0-304-34357-9

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, oppført som Saint Louis-Marie Grignion de Montfort, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Saint-Louis-Marie-Grignion-de-Montfort, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Archive of Fine Arts, cs.isabart.org, abART person-ID 158576, besøkt 1. april 2021[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b BeWeb, BeWeB person-ID 1173, besøkt 13. februar 2021[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Roglo, Roglo person ID p=louis+marie;n=grignion+de+montfort, oppført som Louis Marie Grignion de Montfort[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ GeneaStar, oppført som Louis-Marie Grignion De Montfort, GeneaStar person-ID grignionlou[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Guitteny, Bernard, Grignion de Montfort, missionnaire des pauvres, Cerf (1993) ISBN 2-204-04837-2

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]