Lotus 79

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Lotus 79 var en Formel 1 bil som ble laget sent i 1977. Bilen ble laget av den legendariske stallsjefen Colin Chapman, Martin Ogilive, Tony Rudd og Peter Wright. Lotus 79 er kanskje den stiligste og mest respekterte Formel-1 bilene som har blitt laget.


Utvikling[rediger | rediger kilde]

Lotus 79 var den første bilen som virkelig hevdet seg med ground effect. Colin Chapman var alltid imot Fear Play og kom alltid frem med saker og ting på bilene under utvikling.

For å få en bil til å gå fort rett frem krever det lite marktrykk, mens bilen trenger mye marktrykk for å gå raskest mulig i svingene. Denne kombinasjonen var veldig vanskelig å få til, og Colin Chapman funderte på dette i mange år.

Colin oppdaget Ground effecten i 1977 og videreutviklet dette til nesteårs bil. Lotusen's sidepodser var klistret ned til bakken og med venturikanaler var dette en løsing på få bilen til gå fort i svingene, men også rett frem. Under bilen var det noen såkalte luftinntak som dro luften under bilen opp i lavtrykk og etter lengre luften kom ble det om til høgtrykk øverst påsidepodsene som førte til at hele bilen fungerte som en vinge. Denne bilen ble plutselig fullstendig overlegen med 30 mer marktrykk en fjorårets bil. Og Lotus vant førermesterskapet og konstruktørmesterskapet med hjelp av Ronnie Peterson og Mario Andretti.