Lotta Svärd (organisasjon)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Lotta Svärd var en finsk frivillig paramilitær hjelpeorganisasjon for kvinner. Under den finske borgerkrigen i 1918 kjempet Lotta Svärd på lag med de hvite styrkene, men ble grunnlagt som en uavhengig organisasjon etter krigen, den 9. september 1920. Navnet Lotta Svärd kommer fra et berømt dikt hentet fra diktsyklusen Fänrik Ståls sägner av Johan Ludvig Runeberging. I diktet går den finske soldaten menig Svärd til krig i Finskekrigen og tar ektefellen, Lotta, med seg. Menig Svärd faller i kamp, men ektefellen blir værende på slagmarken og steller sårede soldater. Navnet ble brukt om kvinnelige soldater første gang i en tale av Carl Gustaf Mannerheim den 16. mai 1918. Det første kjente laget som benyttet navnet Lotta Svärd ble stiftet i Riihimäki i Sør-Finland 11. november 1918.

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Organisasjonen spredte seg på 1920-tallet og hadde 60 000 medlemmer i 1930. I 1944 inkluderte Lotta Svärd hele 242 000 frivillige, og var med det verdens største frivillige hjelpeorganisasjonen. Til sammenligning var folketallet i Finland mindre enn fire millioner på den tiden. Under andre verdenskrig kunne ca. 100 000 menn bli dimmitert fra militærtjeneste fordi oppgavene deres var blitt overtatt av "lotter". Lottene arbeidet på sykehus, på flyalarmposter, eller med andre hjelpeoppgaver i samarbeid med de væpnede styrkene. Offisielt var lottene ubevæpnet. Det eneste kjente unntaket er et frivillig luftvernbatteri i Helsingfors sommeren 1944 som besto av medlemmer av Lotta Svärd. Batteriet styrte søkelys og ble utstyrt med gevær til selvforsvar.

Oppløsning[rediger | rediger kilde]

Da den finske fortsettelseskrigen tok slutt, krevde Sovjetunionen at alle organisasjoner de anså som paramilitære, fascistiske eller delvis fascistiske skulle bannlyses. Organisasjonen Lotta Svärd ble dermed oppløst den 23. november 1944. Senere ble det startet opp en ny organisasjon ved navn Suomen Naisten Huoltosäätiö (Støttelaget av finske kvinner). Denne tok over mye av den gamle eiendommen til Lotta Svärd. Denne nye organisasjonen eksisterer stadig under navnet Lotta Svärd Säätiö (Lotta Svärd-stiftelsen).