Lori Piestewa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Lori Piestewa
Lori Piestewa.jpg
Født14. desember 1979
Tuba City
Død30. mars 2003 (23 år)
Nasiriyah
NasjonalitetUSA
Utmerkelser Purple Heart

Lori Ann Piestewa (født 14. desember 1979 i Arizona, død 23. mars 2003 i Irak) var den første kvinnelige amerikanske indianer som ble drept i tjeneste i United States Army.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Lori Piestewa ble født og vokste opp i Tuba City i Arizona, en by med mer enn 50 % arbeidsledighet. Hun er datter av Terry Piestewa og Priscilla «Percy» Baca Piestewa. Faren er Hopi indianer mens moren av mexikansk avstamning. De møttes i 1964 og giftet seg i 1968. Familien har en lang tradisjon med militærtjeneste, både faren og bestefaren var i US Army, faren tjenestegjorde i Vietnamkrigen fra 1965 til 1967.

Som barn fikk Lori Hopinavnet Köcha-Hon-Mana (norsk: Hvit-Bjørn-Jente).

Militærtjeneste[rediger | rediger kilde]

Hun vervet seg i militære for å forsørge sine to barn Brandon og Carla Whiterock, og primært få penger til å kjøpe et hjem til dem. Hun var i 507th Army Maintenance Company i Irak, og hun falt i et bakhold i Nasiriyah i Sør-Irak 23. mars 2003 med konvoien hun var med i. Hun var med i en Humvee som ble truffet av en rakettdrevet granat i venstre forhjul. 3 soldater i bilen ble drept, og Lori og venninnen, Jessica Lynch, ble tatt til fange, begge ble skadet i bakholdsangrepet. Lori døde kort tid etter på et lokalt irakisk sykehus av hodeskadene hun fikk. Jessica overlevde og ble befridd av amerikanske soldater mens hun var på sykehuset.

Hyllest[rediger | rediger kilde]

Lori fikk Purple Heart og Prisoner of War Medal, samt forfremmet fra Private First Class til Specialist post mortem. Myndighetene i Arizona offisielt omdøpte fjellet Squaw Peak til Piestewa Peak. Jessica Lynch ga datteren sin navnet Dakota Ann for å hedre venninnen som ble drept. I mai 2005 fikk Loris foreldre og barn et nytt hus av TV-programmet Extreme Makeover: Home Edition, som også bygget et møtelokale for krigsveteraner i Tuba City for å hedre indianske krigsveteraner.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Rick Bragg – I Am a Soldier, Too: The Jessica Lynch Story (2003) ISBN 1400042577

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]