London Company

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

London Company (også kalt London Virginia Company) var et engelsk aksjeselskap etablert gjennom en kongelig kontrakt av Jakob I den 10. april 1606 med målsetning om å etablere kolonibosetninger i Nord-Amerika. Det var ett av to slike selskap, sammen med Plymouth Company, som ble gitt en identisk kontrakt som del av Virginia Company. London Company var ansvarlig for etableringen av bosetningen av Jamestown, den første permanente engelske bosetningen i Nord-Amerika i 1607.

Territoriet som ble gitt til selskapet inkluderte kysten av Nord-Amerika fra den 34. breddegraden (Cape Fear) nord til den 41. breddegraden (i Long Island-sundet), men gjennom å være del av Virginia Company, eide London Company en stor del av det atlantiske og indre Canada. Selskapet hadde tillatelse gjennom sin kontrakt til å etablere en bosetning på 26 000 km² innenfor dette området. Delen av selskapets territorium nord for den 38. breddegraden ble delt med Plymouth Company, med den betingelsen at selskapene ikke grunnla en koloni innen 160 km fra hverandre.

I 1607 etablerte selskapet Jamestown-bosetningen ved James-elven i Chesapeake Bay. Innen 1609 hadde Plymouth Company oppgitt sine forsøk på å etablere Popham-kolonien og hadde blitt oppløst. Resultatet var at kontrakten for London Company ble justert med en ny tildeling som strakte seg fra «sjø til sjø» av det tidligere delte området mellom den 34. og 40. breddegrad.