Lokomobil
En Lokomobile eller Lokomobil (fra latin; locus: sted mobilis: bevegelig) er transportabel dampmaskin. Den er sammenbygget med en dampkjel og står på egne hjul, men har (normalt) ikke egen fremdrift. Når lokomobiler skal transporteres (flyttes) må de derfor trekkes av hest, traktor eller lastebil eller lastes opp på en bil eller en godsvogn.
Av utseende kan lokomobilen ligner en mellomting mellom et damplokomotiv og en landbrukstraktor, men maskineriet er som regel plassert på toppen av kjelen.
Lokomobiler står i ro når de er i bruk. Av den grunn trenger de ikke bære med seg sin egen vannbeholdning eller sitt eget drivstoff - kull eller ved. De trenger heller ikke noe førerhus. Av den grunn kan de bygges mindre, enklere og lettere enn dampmaskiner med egen fremdrift eller dampmaskiner om bord i skip. Kjelen kan også tømmes for vann når lokomobilen transporteres til nytt arbeidssted, slik spares også en del vekt.
Lokomobiler har normalt en høy skorstein. Dette gir bedre, naturlig trekk (tilførsel av oksygentilførsel) opp gjennom fyrristen, inn i fyrkassen (brennkammeret) og videre gjennom røykrørene i kjelen. Skorsteinen kan legges ned under transport.
Kraften fra dampmaskinen kan på enkelte modeller tilføres hjulene slik at den blir selvgående. En lokomobil blir dermed en selvgående dampmaskin. Eksempler på dette kan være landeveislokomotiv[1], dampbuss(dampomnibuss) og dampveivalser[2], men det er usikkert om disse er å anse som lokomobiler i den norske betydningen av ordet.
Et amerikansk selskap produserte dampdrevne personbiler under produktnavnet Locomobiles mellom 1898 og 1903. Et fotografi i Digitalt museum tatt i 1903 viser en dampbil som kan komme fra denne leverandøren.[3]
Et fotografi i DigitaltMuseum tatt i 1903 viser tre åpne personbiler som i kommentaren betegnes som lokomobiler, men dette kan også henspeile på leverandørens produktnavn.[4]
Søk på "lokomobil" på DigitaltMuseum gir mer enn hundre treff. Søk på "dampbil" gir fem treff, flere på samme bil.
Lokomobilen ble tidligere brukt bl.a. i landbruk og skogbruk som en flyttbar kraftkilde til bl.a. drift av treskemaskiner og flyttbare sagbruk.[5] I fjernsynsserien Tornefuglene fra 1983 inngår en scene som viser en operativ lokomobil som driver sauesakser.
Referanser
[rediger | rediger kilde]- ^ «Festningsplassen.». digitaltmuseum.no. Besøkt 26. november 2024.
- ^ «Veivesenets dampveivals.». digitaltmuseum.no. Besøkt 26. november 2024.
- ^ «Til venstre ingeniør Albert Hiorth, sittendde i bilen veidirektør Krag. Veikomitéen samlet på Fesningsplassen på foranledning av veidirektør Krag. Inspeksjon og demonstrasjon av Locomobile Dampbil No 6 (1904)». digitaltmuseum.no. Besøkt 26. november 2024.
- ^ «Biler, lokomobiler utenfor Trudvang. Bildet er tatt 1903 i forbindelse med jernbane befaring. Første bil er nok Kr,a Nr.9 bilen bak er også en lokomobil Kr,a nr 8 (bilene hadde ikke Kr.a på skiltet det stod bare et Nr. Sort bunn med hvitt tall.Bilene var registrert i Kristiania Christiania. Egentlig var de bare registrert på nr 9-8 osv Kr,a var bare en forkortelse). Den bakerste er en Conrad med Kondensator. Kr,a Nr 16?». digitaltmuseum.no. Besøkt 26. november 2024.
- ^ Anno Norsk skogmuseum. «Transport av lokomobil som skulle drive et mobilt sagbruk over de snødekte isen på Frysjøen i Grue i Solør vinteren 1920.». digitaltmuseum.no. Anno Norsk skogmuseum. Besøkt 30. september 2024.