Sykehus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Lokalsykehus)
Hopp til navigering Hopp til søk
Hovedpaviljongen ved Vancouver General Hospital

Sykehus er en fellesbetegnelse på institusjoner som yter medisinsk hjelp. En annen betegnelse er hospital. I vestlig sykehusvesen er som regel somatiske og psykiatriske sykehus adskilt.

Men man behøver ikke være syk for å bli behandlet på et sykehus. I moderne tid foregår således de fleste fødsler på et hospital, og i de normale tilfeller behøver fødselslegen ikke å rekvirere hjelp fra operasjonsgangen til f.eks. keisersnitt.

Sykehusbygning[rediger | rediger kilde]

Sykehus er også en bygningstype som er oppført for å oppfylle institusjonens behov.

En sykehusbygning er avhengig av en rekke forhold: medisinske behov, kultur, sosiale forhold, religion, økonomi, stilperiode etc. Disse skifter gjennom tidene og gjør at byggeoppgaven endrer seg med hensyn til den tid sykehuset ble bygd i og befinner seg i.

Norske sykehus[rediger | rediger kilde]

I Norge er alle offentlige sykehus eid av staten ved sine fire regionale helseforetak. I det offentlige helsevesen er det tre typer somatiske sykehus; lokalsykehus, sentralsykehus og regionsykehus. Alle norske regionsykehus er også universitetssykehus. Noen av dem, for eksempel Rikshospitalet, har nasjonale funksjoner. I tillegg finnes en rekke private sykehus, som også i utstrakt grad har avtaler med de regionale helseforetak om refusjoner for medisinsk behandling. Ordningen «fritt sykehusvalg» gjør at pasienter i dag fritt kan velge å la seg undersøke og behandle ved ethvert lokalsykehus eller privat sykehus med avtale.

Se også[rediger | rediger kilde]