Llyfr Gwyn Rhydderch

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Llyfr Gwyn Rhydderch eller Rhydderchs hvite bok er et av de mest bemerkelsesverdige og feirete av walisiske manuskripter fra middelalderen. Det er skrevet på midten av 1300-tallet og er en av de tidligste samlingene av walisisk prosatekster, skjønt det inneholder også noen eksempler på tidlig walisisk poesi. Det er nå en del av samlingen til Det nasjonale bibliotek i Wales.

Det som opprinnelig var ett manuskript er nå bundet inn som to bind og er kjent som «Peniarth MS 4» og «Peniarth MS 5». Førstnevnte inneholder walisiske fortellinger som nå kollektivt er kjent som Mabinogion, og sistnevnte (den første delen av det opprinnelige manuskriptet) inneholder religiøse tekster på walisisk, de fleste oversatt fra latin.

Den hvite boken ble skrevet av og kopiert på midten av 1300-tallet, mest sannsynlig for Rhydderch ab Ieuan Llwyd (ca. 1325–1400) fra Parcrhydderch i kirkesognet Llangeitho i Ceredigion. Rhydderch, som kom fra en familie med en lang tradisjon av å støtte litteraturen, hadde en stilling under den engelske kronen, men var også i seg selv en autoritet på lokal walisisk lov. Hendene til fem skriverne har blitt identifisert i manuskriptet og de arbeidet mest sannsynlig i klosteret Strata Florida Abbey, ikke langt fra Rhydderchs hjem.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • «White Book of Rhydderch». I Meic Stephens (Red.) (1998), The new companion to the literature of Wales. Cardiff : University of Wales Press. ISBN 0-7083-1383-3.
  • Parry, Thomas (1955), A history of Welsh literature. Oversatt av H. Idris Bell. Oxford : Clarendon Press.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]