Hopp til innhold

Wales’ nasjonalbibliotek

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wales’ nasjonalbibliotek
Beliggenhet
LandStorbritannia
StedCeredigion
Etablert1907
Kart
Kart
Wales’ nasjonalbibliotek
52°24′52″N 4°04′06″V
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted (en) · Offisielt nettsted (cy)

Wales’ nasjonalbibliotek (walisisk: Llyfrgell Genedlaethol Cymru, engelsk: National Library of Wales) ligger i Aberystwyth i Wales.

Biblioteket er berettiget til å motta en kopi av hver eneste utgitt verk fra Storbritannia og Irland og huser nå over fire millioner trykksaker. Bygningen var formgitt av arkitekt Sidney Greenslade som vant en konkurranse til å tegne bygningen i 1909. Selve byggingen startet i 1911.

Biblioteket har mange sjeldne bøker, inkludert Yny lhyvyr hwnn, den aller første boken som ble trykket med walisisk språk i 1546 og den første walisiske oversettelsen av hele Bibelen i 1588. Det oppbevarer også mange sjeldne og betydningsfulle manuskripter, blant annet Llyfr Du Caerfyrddin, eller Carmarthens svarte bok, som er det tidligste overlevde manuskript som er fullstendig skrevet på walisisk, og Llyfr Taliesin eller Taliesins bok, og et manuskript som inneholder arbeidene til Geoffrey Chaucer.

Biblioteket inneholder også Det politiske arkiv for Wales (The Welsh Political Archive) og Det nasjonale audiovisuelle arkiv for Wales (The National Screen and Sound Archive of Wales). I tillegg oppbevares også kart, fotografier, malerier, topografiske og landsskapstrykk, tidsskrifter og aviser. Mange av de mest betydningsfulle manuskripter og bøker har blitt digitalisert og gjort tilgjengelig for offentligheten via bibliotekets nettsted.

I 2000 klarte en tyv å stjele bortimot femti ekstremt sjeldne kart fra biblioteket. Kartene er antatt solgt til private samlere.[1][2]

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]