Lloyd Hamilton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lloyd Hamilton
Født19. aug. 1891[1][2]Rediger på Wikidata
Oakland
Død19. jan. 1935[1][2]Rediger på Wikidata (43 år)
Hollywood
BeskjeftigelseSkuespiller, filmskuespiller Rediger på Wikidata
NasjonalitetUSA
UtmerkelserStjerne på Hollywood Walk of Fame

Lloyd Hamilton (født 19. august 1891 i Oakland i California i USA, død 19. januar 1935 i Hollywood) var en amerikansk komiker som var aktiv først og fremst i stumfilmtiden.

Hamilton slo først igjennom sammen med Bud Duncan som komikerparet Ham and Bud; disse medvirket i en rekke kortfilmer i årene 1915-17.

Etter at samarbeidet med Duncan hadde opphørt, utviklet Hamilton en egen karakter, som først og fremst blir husket for sin stadige uflaks. Hamilton medvirket i mange kortfilmer hos flere studio, bl.a. Sunshine Comedies. Han ble omsider stor publikumfavoritt, og mottok lovord fra andre komikere; Charlie Chaplin skal angivelig ha sagt at "Hamilton er den eneste skuespilleren som gjør meg misunnelig." Buster Keaton utpekte i et intervju mot slutten av livet at han anså Hamilton som en av de tre største stumfilmkomikerne, i selskap med Chaplin og Harry Langdon.

Privat opplevde Hamilton mange vanskeligheter. Han ble etter hvert kraftig alkoholisert[trenger referanse], noe som fikk som følge at stadig færre studio ville ansette ham mot slutten av livet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Autorités BnF, BNF-ID 17031802w[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Find a Grave, Find a Grave-ID 8748180, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]