Ljudmila Petrusjevskaja

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ljudmila Petrusjevskaja
Ludmilla Petrushevskaya seven 2009 Shankbone NYC.jpg
Petrusjevskaja i New York i 2009.
Født26. mai 1938[1][2][3][4] (81 år)
Moskva
Utdannet ved Fakultet for journalistikk ved Universitetet i Moskva
Beskjeftigelse Dramatiker, barnebokforfatter, skribent, manusforfatter, prosaforfatter
Nasjonalitet Sovjetunionen, Russland
Utmerkelser Pusjkinprisen (2003), World Fantasy Award for Best Collection (2010)

Ljudmila Stefanovna Petrusjevskaja (russisk: Людмила Стефановна Петрушевская, født i Moskva 26. mai 1938) er en russisk forfatter og dramatiker.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Petrusjevskaja ble født i Moskva. Krigsårene var vanskelige, og en tid bodde hun på et barnehjem i nærheten av Ufa. Senere vendte hun tilbake til Moskva, hvor hun studerte journalistikk ved Statsuniversitetet. Etter fullført utdanning jobbet hun som journalist og fra 1972 som redaktør i sovjetisk fjernsyn. Samme år fikk hun publisert sin første novelle i tidsskriftet Aurora og året etter ble hennes første teaterstykke satt opp på et studentteater i Moskva. Hun hadde imidlertid problemer med sensuren og det gikk mer enn ti år før hennes neste tekst ble publisert. Teaterstykkene ble gjerne tatt av plakaten etter noen få opptredener. Petrusjevskaja fortsatte imidlertid å skrive og fra midten av 1980-tallet ble det lettere å få satt opp teaterstykkene og fra 1988 kunne hun publiseres fritt. På 1990-tallet begynte hun også å eksperimentere med nye sjangre som poesi og kortprosa. Petrusjevskaja er også en anerkjent sanger.

Petrusjevskajas forfatterskap[rediger | rediger kilde]

Petrusjevskaja har skrevet mye i mange sjangre: noveller, kortromaner, skuespill, fortellinger med fantastiske og magiske innslag, moderne eventyr og billedbøker. Hun har også laget tegneserier og animasjonsfilm. Verkene hennes er oversatt til mer enn 30 språk. Hun er kjent som en mester i sjangeren tsjernukha, som er en dyster naturalistisk litteratur som preget russisk litteratur på slutten av 1980-tallet, da sensuren ble opphevet. Den var en reaksjon mot den fortielsen som hadde preget den sovjetiske litteraturen. I tillegg preges hennes forfatterskap av svært presise beskrivelser av kvinneskjebner, gjerne fra vanskeligstilte familier i sosial nød. Presisjonen hindrer henne dog ikke i å ta i bruk groteske og absurde virkemidler.

Utvalgt bibliografi[rediger | rediger kilde]

 • Det var en gang en jente som la an på svogeren sin, og så hengte han seg. Kjærlighetshistorier, Solum, 2016, oversatt av Hege Susanne Bergan
 • Det var en gang en kvinne som forsøkte å drepe naboens barn. Skremmende eventyr, Cappelen Damm, 2012, oversatt av Hege Susanne Bergan
 • Tiden er natt (Время ночь, 1992, kortroman), på norsk 2010, Cappelen Damm i serien Petrusjka, oversatt av Isak Rogde
 • Nummer en, eller I de andre mulighetenes hager (Номер Один, или В садах других возможностей, 2004, roman)
 • Hendelser i Sokolniki: Fortellinger fra en annen virkelighet (Случай в Сокольниках: Рассказы из иной реальности, noveller)

Annet[rediger | rediger kilde]

 • Petrusjevskajas blogg på Snob.ru [1]

Om Petrusjevskaja på norsk[rediger | rediger kilde]

 • Marit Bjerkeng, 2009, "To stemmer i russisk samtidslitteratur", Marg 4, s. 50–53.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Ljudmila Stefanowna Petruschewskaja, petruschewskaja-ljudmila-stefanowna
 2. ^ Munzinger-Archiv, 9. okt. 2017, Ljudmila Petruschewskaja, 00000020217
 3. ^ FemBio, 9. okt. 2017, Ludmilla Petruschewskaja, 21884
 4. ^ Internet Speculative Fiction Database, 9. okt. 2017, Людмила Петрушевская, 253802