Ljudevit Posavski

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ljudevit Posavski
FødtRediger på Wikidata
Dalmatia
Død823Rediger på Wikidata
Dalmatia
BeskjeftigelseAristokrat Rediger på Wikidata
FarVojnomir

Monark av Kroatia
navn Ljudevit Posavski
Tittel Hertug av pannoiansk Kroatia
Regjeringstid 810 – c. 823
Forgjenger Vojnomir
Etterfølger Ratimir

Ljudevit Posavski var en hertug av pannoiansk Kroatia, nordøst i landet, mellom elvene Drava og Sava. Ljudevit gjennomførte en mislykket kamp mot frankisk overherredømme. Han samarbeidet godt med Karantania og Carinolas stammer.

Oppgjøret begynte da den frankiske sendemannen Cadolah hadde gått brutalt frem. Ljudevits klage i 818 ble avvist av keiser Ludvig den fromme, og Ljudevit tok saken i egne hender ved å bekjempe Cadolahs styrker i 819. Cadolah seld døde av sykdom kort tid etter slaget. Ljudevits forslag om fredsforhandlinger ble avvist av Ludvig, som sendte en hær for å bekjempe ham. Kampen ble mellom Ljudevits menn, karantanere og serbere fra Timok-området og den frankiske hæren med allierte fra nærliggende områder. Den frankiske hæren var overlegen tallmessig, og jaget Ljudevits menn bakover, men brukte mye tid på å pasifisere folket, og fulgte derfor ikke etter. Dette medførte at kampene trakk ut, og at Ljudevits menn gjennomførte et mislykket raid på befolkningen i Pannoia. I januar 820 ble et nytt frankisk angrep ledet av Borna, en lokal leder som hadde valgt frankernes side, gjennomført. På tross av at Ljudevit gjentatte ganger stoppet angrepene, måtte han trekke seg og mennene tilbake.

Frankerne gjennomførte erobringen mens Ljudevit forskanset seg på toppen av en befestet bakketopp. Frankerne måtte trekke seg tilbake etter at sykdom reduserte antallet. I 822 måtte Ljudevit rømme området. Han skal ha dratt til et serbiskkontrollert område, for deretter å ha tatt livet av herskeren og tatt over herredømmet, muligens fordi herskeren var lojal mot frankerne. Ljudevit måtte uansett igjen rømme, og flyktet til Bornas onkel (Borna selv døde i 822) Ljudemisl, som tok livet av ham i 823.