Hopp til innhold

Livgardens Tambourkorps

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Livgardens Tambourkorps
Basisdata
LandDanmark
TypeMusikkorps
NettsideLivgardens Tambourkorps
Operativt oppdrag
RolleTamburkorps

Livgardens Tambourkorps (fullt navn Den Kongelige Livgardes Tambourkorps) kan føre sin historie tilbake til 30. juni 1658, da Den Kongelige Livgarde ble opprettet av kong Frederik III. Selv om vi ikke har mye skriftlig materiale om tambourkorpsets historie på den tiden, har det sikker hørt tamburer (spillemenn) med til å dirigere gardistene i felt. Vi vet at de tolv tamburene (som betyr trommeslagere) og tre piperne (fløytespillere) som fantes i Livgarden i 1658 ble brukt dels samlet som en del av militærmusikken, og til dels ute ved kompaniene under marsj og eksersis til å angi takten og oppmuntre de marsjerende soldatene. Tradisjonelt hører det én til to tamburer per kompani, som skulle spille de signalene som offiserene befalte. Dermed kunne alle menige gardister høre ordren om hva de skulle gjøre. Tamburene har altså vært med helt ute i første linje nær fienden i kamp, og selv om det var uskrevne regler over hele Europa for at man ikke måtte skyte på ikke-stridende, skjedde det likevel at fienden til tider har skutt den andre sidens «kommunikasjonslinje». Fra 1812 til 1851 ble tamburene utdannet sentralt i København, og de ble særlig kjent som «hornblåsere» i de to slesvigske krigene i 1848–1850 og 1864.

Livgardens Spillemandsskole

[rediger | rediger kilde]

Fra 1851 til 1912 kunne unge gutter som kom fra et godt hjem, var fylt 14 år og helst var konfirmert, bli opptatt som elever på Livgardens Spillemandsskole, og etter tre måneders opplæring i drejlstøj (militært arbeidstøy) fikk de utlevert sine riktige uniformer. Spillemandsskolen lå i tredje etasje i Gothersgadepavillionen, hvor tambourkorpset i dag holder til. Etter tre måneder måtte alle fremstilles for obersten, stabstamburen og en offiser for å vise hva hver enkelt kunne spille på fløyte, horn og trommer. Disse tre instrumentene skulle tamburene mer eller mindre kunne spille på til omkring 1970. På spillemandsskolen ble de såkalte spillemenn opplært i alle former for militær disiplin samt naturligvis å spille musikksignaler. Den første melodien som de skulle lære var Fanemarchen, som mer eller mindre kan oversettes til ordet og begrepet «Danmark». Etter tre måneders lærlingetid, fikk de graden underkorporal, som de hadde hele tjenestetiden.

Tambourkorpset av i dag

[rediger | rediger kilde]

Den Kongelige Livgarde bestod inntil forsvarsforliket i 2005 primært av vernepliktige soldater som etter endt rekruttid bestod en frivillig opptagelsesprøve for så å bli en del av tambourkorpset. Inntil 2005 var det 16 vernepliktige tamburer for hvert lag (to lag i året). I tillegg spilte menige også med ved viktige offisielle arrangementer, såsom kongevakt på Amalienborg Slot. Tambourkorpset består ikke lengre primært av vernepliktige, da tjenestetiden for Livgarden er satt ned fra tolv til åtte måneder. Dette betyr at det ikke lengre er tid til å utdanne de vernepliktige rent musikalsk og samtidig opprettholde kvaliteten som er nødvendig. De få vernepliktige som nå kommer inn i korpset, har alle spilt på et av de benyttede eller lignende instrumenter.

  • Diverse utgaver av "Tambourbladet" fra Foreningen Livgardens Gamle Tambourer.
  • "Soldatersange – og tapre historier" av Jesper Asmussen.
  • "Alle tiders soldatersange" av Torkel F. Daneskjald.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]