Livestrømming

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ansatte ved Kinas Jernbaner som har en livestrømming på den første dagen Beijing Fengtai jernbanestasjon ble driftet, 20. juni 2022.

Livestrømming eller livestreaming er strømminger som er spilt inn og kringkastet i sanntid over internett. Det er også omtalt som kun «strømming» eller «streaming». Ikke-direktesendt media som videotorginnhold, videoblogger og YouTube-videoer er teknisk sett strømminger, men ikke live/direktesendt. En som driver med livestrømming kalles for en «strømmer» eller «streamer».

Tjenester som Facebook Live, Periscope, Kuaishou, Douyu, bilibili og 17LIVE inkluderer strømming av planlagte promosjoner og kjendisarrangementer, og strømming mellom brukere (videotelefoni eller -samtaler). Nettsider som Twitch har blitt populære steder for å se på folk spille videospill, i form av e-sport, regulære spillgjennomganger/«Let's Play» og speedrunning.[1] Twitch har også siden sin begynnelse angitt bredere kategorier som «kunst» og «bare prat» (engelsk: «Just Chatting»). Andre tjenester som YouTube, Instagram, Twitter og Facebook lar også brukere drive med livestrømming, også fra mobiltelefon.

Brukersamhandlinger gjennom praterom er en stor del av livestrømming. Tjenester tilbyr ofte muligheten til å «snakke» til kringkasteren («strømmeren») eller delta i samtaler med andre seere i en chat. Flere praterom tilbyr også egendefinerte uttrykksikon, som for eksempel Twitch, som lar brukerne laste opp egne «emotes» (uttrykksikon) ettersom de når milepæler gjennom livestrømminger.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Rodem, Audun (21. januar 2014). «Slik strømmer du spill enkelt med Twitch.tv». Gamer.no (norsk). Besøkt 17. oktober 2022.