Liverpool and Manchester Railway

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tegning av tog fra åpningen av banen

Liverpool and Manchester Railway var en jernbanelinje mellom byene og Liverpool og Manchester i Lancashire, England. Den ble åpnet 15. september 1830.[a] Det var den første jernbanen som bare benyttet damplokomotiver, og der vogner trukket av hester ikke var tillatt. Den var også den første banen med dobbeltspor gjennom hele sin lengde, den første som har et signalsystem, den første til der togene gikk etter en tidstabell og den første som transporterte post.

Togene ble trukket av selskapets damplokomotiver mellom de to byene, selv om private vogner og vogner også var tillatt. Det var anvendt en kabelbane for godstogene nedover den bratte banen ned til kaiene i Liverpool. Jernbanen ble hovedsakelig bygget for å gi raskere transport av råvarer, ferdigvarer og passasjerer mellom Liverpool og fabrikkene i Manchester og de omkringliggende byene.

Jernbanen var en finansiell suksess, og betalte investorer et gjennomsnittlig årlig utbytte på 9,5% i løpet av de 15 årene den var drevet som et uavhengige selskap. Dette var et lønnsomhetsnivå som aldri senere ble oppnådd av et britisk jernbaneselskap. I 1845 ble jernbanen oppkjøpt av sin viktigste forretningspartner, Grand Junction Railway, som i sin tur ble sammensluttet året etter med London og Birmingham Railway og Manchester og Birmingham Railway som deretter oppstod som selskapet London og North Western Railway.

Noter[rediger | rediger kilde]

Type numrering
  1. ^ Stockton and Darlington Railway åpnet i 1825, men deler av denne linjen var en kabelbane, og bare kulltogene ble trukket av lokomotiver. Canterbury og Whitstable Railway, åpnet i mai 1830, var også for det meste en kabelbane. Dessuten ble hester brukt for pasassjertogene på disse banene.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Litteratur[rediger | rediger kilde]