Liv Rockefeller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Liv Coucheron Torp)
Hopp til navigering Hopp til søk
Liv Rockefeller
FødtLiv Coucheron Torp
4. aug. 1916Rediger på Wikidata
Død14. apr. 1969Rediger på Wikidata (52 år)
Føflekkreft[1]
Ektefelle Thor Heyerdahl (1936-1947)
James S. Rockefeller jr. (1956-1969)
ForeldreAndreas Torp og Anna Henningine Coucheron
Far Andreas Torp[2]Rediger på Wikidata
Mor Anna Henningine Coucheron[2]Rediger på Wikidata
Barn Thor Heyerdahl jr., Bjørn Heyerdahl, Liv Rockefeller og Ola Rockefeller
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Liv Rockefeller (født Liv Coucheron Torp 4. august 1916, død 14. april 1969) Thor Heyerdahls første kone og reisefelle på Heyerdahls første reise til Polynesia i 1936.

Hun møtte Heyerdahl mens hun studerte økonomi ved Universitetet i Oslo. De giftet seg julaften 1936, og neste dag var de på vei til Marquesasøyene. Planen var å bosette seg der, men idyllen og idealismen ble etter noen måneder overskygget av realitetens troperegn og sykdommer, og etter ett år returnerte de til Norge. Kort tid etter ble sønnene Thor jr. og Bjørn født.

Etter krigens slutt hjalp hun til å organisere «Kon-Tiki»-ekspedisjonen, men livet i rampelyset, som ble en naturlig konsekvens av forberedelsene, passet henne dårlig.[trenger referanse] Hun ønsket dessuten ikke å leve i Thor Heyerdahls skygge, ei heller å «stå i veien for hans skjebne»,[1] og ekteskapet endte med skilsmisse kort tid før «Kon-Tiki» ble sjøsatt.

I 1956 giftet hun seg med den amerikanske eventyreren og forfatteren James Stillman Rockefeller jr., sønn av roeren James Stillman Rockefeller. Etter å ha bodd i Norge i seks år, og fått barnene Liv og Ola, bosatte de seg i Maine i USA. Her ble de boende til Liv døde som følge av føflekkreft i 1969.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Liv Rockefeller (27. april 2013). «‘Kon-Tiki’ and me» (engelsk). Boston Globe. Besøkt 26. november 2013. 
  2. ^ a b The Peerage[Hentet fra Wikidata]