Hopp til innhold

Little Miss Sunshine

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Little Miss Sunshine
Generell informasjon
SjangerDramakomedie, road movie
Utgivelsesår26. juli, 2006
Lengde103 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiJonathan Dayton og Valerie Faris
ProdusentMarc Turtletaub
Peter Saraf
Albert Berger
Ron Yerxa
David Friendly
ManusforfatterMichael Arndt
Foran kamera
MedvirkendeGreg Kinnear
Toni Collette
Steve Carell
Abigail Breslin
Alan Arkin
Paul Dano
Annen informasjon
Budsjett$ 8 millioner
Prod.selskapFox Searchlight Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Little Miss Sunshine er en Oscar-belønnet amerikansk spillefilm fra 2006. Filmen er en tragikomedie med satiriske elementer, og ble regissert av Jonathan Dayton og Valerie Faris. Dreieboken ble skrevet av Michael Arndt. Under den 79. Oscar-utdelingen ble filmen tildelt Oscar for «beste originalmanus» og «beste mannlige birolle» (Alan Arkin), i tillegg ble filmen nominert til Oscar for «beste film» og «beste kvinnelige birolle».

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen handler om en dysfunksjonell families kjøretur fra Albuquerque i New Mexico til California, fordi niåringen Olive Hoover har fått muligheten til å delta i en skjønnhetskonkurranse for jenter. Olives mor, Sheryl Hoover, forsøker etter beste evne å få alle i familien til å opptre harmonisk og ta hensyn til hverandre, men foruten Olive er det ingen av familiemedlemmene som er særlig samarbeidsvillige. Sheryls ektemann Richard Hoover har utviklet et selvutviklingsprogram som han håper skal gjøre ham rik og berømt; programmet går ut på å rendyrke en vinnerkultur, og Richard innprenter i sin familie hvor viktig det er å være en vinner og ikke en taper. Sheryl og Richard er foreldre til Olive; sammen med dem bor også Sheryls tenåringssønn Dwayne, og Richards far Edwin. Samme dag som familien Hoover får beskjeden om at Olive har fått plass i konkurransen «Little Miss Sunshine» i California, har Sheryl hentet sin bror Frank på sykehuset. Han har forsøkt å ta livet av seg, og siden legen på sykehuset mener det er overhengende fare for at han vil gjøre et nytt selvmordsforsøk, har Sheryl besluttet at Frank må bli med hjem til henne slik at det alltid er noen som kan holde oppsyn med ham.

Kjøreturen til California går ikke som planlagt, og opplevelsene både underveis og fremme i California kommer til å sette sitt preg på familien og endre familiedynamikken totalt.

Rolleliste (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]