Little Minnesota (elv)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Little Minnesota
LandUSAs flagg USA
DelstaterSør-Dakota, Minnesota
StartCoteau des Prairies
MunningSamløp med elva Minnesota
Little Minnesota
Kart over Minnesota-vassdraget, med Little Minnesota uthevet.
Kart
Little Minnesota River
45°33′14″N 96°47′43″V

Little Minnesota er en tilløpselv til elven Minnesota i det nordøstlige Sør-Dakota og vestlige Minnesota i USA. Via elven Minnesota er Little Minnesota en del av Mississippi-vassdraget.

Elvens løp[rediger | rediger kilde]

Little Minnesota springer ut fra Coteau des Prairies i Marshall County (Sør-Dakota), Sør-Dakota i nærheten av byen Veblen, og renner hovedsakelig i sørøstlig retning gjennom Roberts County, hvor den tar med seg to sideelver, Standfast Creek og Jorgenson River. I nærheten av delstatsgrensen mot Minnesota passerer elven med en avstand på ca en km Lake Traverse, som er en del av vassdraget tilknyttet Hudsonbukta. Elven går inn i Minnesota gjennom byen Browns Valley, og munner ut i Big Stone Lake, som dreneres av elven Minnesota. Området mellom Lake Traverse og Big Stone Lake er kjent som Traverse Gap (Traverse-kløften), og ble dannet av Glacial River Warren, som drenerte Lake Agassiz (den tidligere sjøbunnen er nå kjent som Red River Valley) mot slutten av siste istid.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Waters, Thomas F. (1977). The Streams and Rivers of Minnesota. Minneapolis: University of Minnesota Press. ISBN 0-8166-0960-8.