Little Brother

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Little Brother (Veslebror ser deg) er en roman av Cory Doctorow, utgitt på Tor Books i 2008. Romanen handler om en gruppe tenåringer i San Francisco, som etter et terroristangrep på San Francisco – Oakland Bay Bridge og BART ender opp med å måtte forsvare seg selv og andre mot Department of Homeland Securitys sytematiske angrep på innbyggernes grunnlovfestede friheter.

Høsten 2009 kom romanen ut på nynorsk, utgitt av Det Norske Samlaget. Den engelske originalen kan fritt lastes ned med en Creative Commons lisens.[1], mens kun halvparten av den nynorske oversettingen er fritt tilgjengelig.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Hovedpersonen, Marcus Yallow, også kjent som w1n5t0n befinner seg i nærheten da The San Francisco Bay broen sprenges av terrorister. Sammen med tre venenr blir han arrestert av Department of Homeland Security. Tre av dem slipper ut igjen etter noen dager, og møter en by som er i ferd med i blir fullstendig kontrollert av DHS. Marcus bestemmer seg for å ta opp kampen mot det han ser på som et systematisk angrep på grunnleggende borgerrettigheter. Første steg på veien er et hemmelig nettverk basert på modifiserte Xboxer med Paranoid Linux.

DHS fremstilles som en brutal okkupant, noe som må sees som en framskriving av mye av det som har skjedd, både i USA (for eksempel Patriot Act, EUs datalagringsdirektiv, utstrakt kameraovervåkning mm.). Selv om scenariene som presenteres i boken er ekstreme kan en argumentere for at de langt ifra er urealistiske.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Doctorow, Cory. «Little Brother > Download Free». Besøkt 11. august 2008.