Lit de parade

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Frederik Vs castrum doloris i Christiansborg slottskirke i mars 1766. Katafalken var tegnet av Nicolas-Henri Jardin.
Victor Hugo i katafalk og på castrum doloris («sørgeplattform») under Triumfbuen i Paris i tilknytning til begravelsen av dikteren i mai 1885.

Lit de parade (fransk uttale: [lidәparạd], «paradeseng») eller castrum doloris («sørgeplattform») er en betegnelse for det å plassere liket av en avdød person, fortrinnvis en kjent person med stor betydning, slik at folk kan få anledning til å se liket og vise vedkommende den siste ære.

I katolske land er dette en vanlig praksis, og avdøde paver blir rutinemessig lagt på lit de parade. I USA er lit de parade en ære som i første rekke tilkommer avdøde presidenter, blant disse Abraham Lincoln og John F. Kennedy. Men også den norskfødte fagforeningsmannen Andrew Furuseth ble vist denne æren i Washington D.C. etter at han døde 22. januar 1938.

I Norge ble både kong Haakon og kong Olav lagt på lit de parade i Slottskapellet. Edvard Grieg lå på lit de parade i Bergen 8. september 1907, dagen før gravferden.

Liknende, mer folkelige skikker[rediger | rediger kilde]

En liknende skikk blant vanlige folk, og kanskje spesielt på landsbygda i Norge, er likvake eller våkestue, som innebærer at familie, venner og naboer til en avdød våker over liket natten eller nettene frem til det legges i kiste og gjøres klar til gravferd. Likvake og våkestue var ofte lystige lag ettersom man trodde de levendes sinnstilstand også påvirket den dødes.

Likvake var fast en del av ritualet omkring døden i førreformatorisk tid, men ble ikke støttet av den lutherske kirken etter reformasjonen. Det ble forbud mot såkalt sjeleringing med kirkeklokker etter dødsfall ifølge Christian Vs Norske Lov, og videre ble likvake med dans, mat og drikke, i likhet med gravøl (sjon), forbudt i 1607. Likefullt var tradisjonen fortsatt lys levende til langt ut på 1800-tallet, enkelte steder langt opp mot vår tid, i hvertfall til 1950-årene.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]