Liste over de engelske galeasser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Galeassen «Anne Gallant» på Anthony-rollen fra 1546. Årene var trolig tatt inn i skroget.

De engelske galeassene var en skipstype som ble eksperientert fram av det engelske kongedømmets kongelige flåte, Royal Navy. Skipstypen var et resultat av en krysning mellom de lokale skipsbyggingstradisjonene i England og den venetianske galea grosse, en stor handelsgalei bygd for luksusfrakt mellom Venezia og Flandern.

Henrik VIII, som var konge i England fra 1509 til 1547, var spesielt fascinert av galeassene, som ble tatt inn i den engelske flåten som et tiltak mot de franske galeiene. Rundt 1550 var alle galeasser ombygd til seilskip, som dermed dannet grunnlaget til den engelske gallionen som skulle møte den spanske armadaen i 1588. Flere av gallionene i den engelske krigsflåten som tok opp kampen med spanjolene var ombygde galeasser.

Liste over galeassene[rediger | rediger kilde]

De første galeassene[rediger | rediger kilde]

  • «Mary Fortune», sjøsatt i 1497 som tremastede galeass med 80 årer. Ombygd i 1512 med nytt navn, «Sparrow». Utgått i 1527.
  • «Sweepstake», sjøsatt i 1497 som tremasted galeass med 60 årer. Ombygd i 1511 og utgått i 1527.
  • «Henry Galley», sjøsatt i 1512 som «galei». Forlist i 1513.
  • «Rose Galley», sjøsatt i 1512 som «galei». Utgått i 1521.
  • «Kateryn Galley», sjøsatt i 1512 som «galei». Erobret av franskmennene i 1524.
  • «Great Galley», sjøsatt i 1515 som firemastet galeass med 120 årer. Ombygd i 1523 og ombygd til seilskip som «Great Bark» i 1542-1543. Utgått i 1562.

Galeassene etter 1536[rediger | rediger kilde]

  • «Lion», sjøsatt i 1536, ombygd i 1549 til seilskip. Mulig ombygd og omdøpt til «Golden Lion» i 1557.
  • «Jennet», sjøsatt i 1539. Ombygd i 1549 til seilskip og betegnet som galeon fra 1558. Utgått i 1589.
  • «Dragon», sjøsatt i 1542. Ombygd i 1549 til seilskip. Utgått i 1552.
  • «New Bark», sjøsatt i 1543. Ombygd i 1549 til seilskip og betegnet som gallion fra 1558. Utgått i 1565.
  • «Swallow», sjøsatt i 1544. Ombygd i 1549 til seilskip og betegnet som gallion fra 1558. Solgt i 1603.

Erobrede galeasser[rediger | rediger kilde]

  • «Unicorn», erobret fra Skottland i 1544. Opprinnelig bygd i Frankrike i 1537 og ombygd til seilskip i 1549S solgt for ti pund i 1552.
  • «Salamander», erobret fra Skottland i 1544. Opprinnelig bygd i Frankrike i 1537 og ombygd til seilskip i 1549. Utgått i 1559.

Galeassene etter 1545[rediger | rediger kilde]

  • «Grand Mistress», sjøsatt i 1545 og ombygd til seilskip i 1549. Utgått og solgt for 35 pund i 1552.
  • «Anne Gallant», sjøsatt i 1545 og ombygd til seilskip i 1549. Utgått i 1559.
  • «Greyhound», sjøsatt i 1545 og ombygd til seilskip i 1549. Betegnet som gallion fra 1559. Forlist i 1562
  • «George», kjøpt i 1546, deretter omtalt som seilskip fra 1549. Utgått i 1558.
  • «Hart», sjøsatt i 1546 og ombygd til seilskip i 1549. Eksisterte fram til 1648 og ble ødelagt under den engelske borgerkrigen i 1649.
  • «Tiger», sjøsatt i 1546. Ombygd til seilskip i 1549 og ombygd til flåtebatteri i 1600. Kondemnert i 1605.
  • «Bull», sjøsatt i 1546. Ombygd til 1549 som seilskip og betegnet som gallion fra 1570. Deltok i kampene i 1588. Omdøpt til «Adventure» i 1594 og utgått i 1645.

Row-barge[rediger | rediger kilde]

Row-bargen «Double Rose».

En mindre variant av den engelske galeassen ble utviklet i 1546. Fartøystypen ble betegnet som row barges, med 7 til 11 skyts og et deplasement på 20 tonn.

  • «Double Rose», sjøsatt i 1546 og ombygd til pinnace i 1557.
  • «Flower de Luce», sjøsatt i 1546 og ombygd til pinnace i 1557. Erobret av Frankrike i 1562.
  • «Sun», sjøsatt i 1546 og ombygd til pinnace i 1558. Utgått i 1562.
  • «Portcullis», sjøsatt i 1546. Kondemnert i 1552 og utgått i 1563.
  • «Harp», sjøsatt i 1546 og solgt i 1548.
  • «Cloud in the Sun», sjøsatt i 1546 og solgt i 1548
  • «Rose in the Sun», sjøsatt i 1546. Kondemnert og utgått i 1552
  • «Hawthorne», sjøsatt i 1546 og solgt i 1548.
  • «Three Ostrich Feathers», sjøsatt i 1546 og solgt i 1548.
  • «Falcon in the Fetterlock», sjøsatt i 1546 og solgt i 1548.
  • «Maidenhead», sjøsatt i 1546 og kondemnert i 1552.
  • «Roseslip», sjøsatt i 1546 og kondemnert i 1552.
  • «Gillyflower», sjøsatt i 1546 og kondemnert i 1552.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]