Liste over Litauens statsoverhoder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Under følger en oversikt over Litauens statsoverhoder fra 1917:

Staten Litauen 1918–1940[rediger | rediger kilde]

      Uavhengig

Kongehus[rediger | rediger kilde]
  • Urach (1918)
Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Merknad
Lietuvos Tarybos Pirmininkas
Formann for Litauens råd
Antanas Smetona
(1874–1944)
24. september 1917–11. juli 1918 TPP
Konge
Mindaugas II
(Wilhelm Karl von Urach)
(1864-1928)
13. juli 1918–2. november 1918 Mindaugas II ble valgt, men tiltrådte aldri regjeringen
Lietuvos Valstybės Tarybos Pirmininkas
Formann for Litauens statsråd
Antanas Smetona
(1874–1944)
11. juli 1918–4. april 1919 TPP Da Smetona ble valgt til Litauens president 4. april 1919, sluttet han å lede møtene.
Justinas Staugaitis
(1866–1943)
4. april 1919–6. april 1919 LKDP Fungerende formann
Lietuvos Valstybės Tarybos Vicepirmininkas
Viseformann for Litauens statsråd
Stasys Šilingas
(1885–1962)
4. april 1919–6. april 1919 Fungerende formann
Lietuvos Valstybės Tarybos Vicepirmininkas
Viseformann for Litauens statsråd
Valstybės Prezidentas
Statspresident
Antanas Smetona
(1874–1944)
6. april 1919–19. juni 1920 TPP
Respublikos Prezidentas
Republikkens president
Aleksandras Stulginskis
(1885–1969)
19. juni 1920–21. desember 1922 LKDP Einąs Respublikos Prezidento pareigas
Republikkens fungerende president
(Den konstituerende Seimas' president)
21. desember 1922–7. juni 1926
Kazys Grinius
(1866–1950)
8. juni 1926–18. desember 1926 LVLS Avsatt gjennom et statskupp
Jonas Staugaitis
(1868–1952)
18. desember 1926–19. desember 1926 LVLS Fungerende president
(Seimas president)
Aleksandras Stulginskis
(1885–1969)
19. desember 1926 LKDP Fungerende president
(Seimas president)
Antanas Smetona
(1874–1944)
19. desember 1926–16. juni 1940 LTS Smetona forlot landet 15. juni 1940 og overlot sine plikter til statsminister Merkys på midlertidig basis i tråd med 1938-forfatningen.
Smetona fratrådte aldri formelt stillingen som president.
Antanas Merkys
(18871955)
16. juni 1940–17. juni 1940 LTS Einąs Respublikos Prezidento pareigas
Republikkens fungerende president
(Statsminister)
Dagen etter Smetonas avreise offentliggjorte Merkys på
nasjonal radio at han hadde avsatt Smetona og at han nå
var president i sin egen rett. Dette brøt mot den litauiske forfatningen.
Justas Paleckis
(1899–1980)
17. juni 1940–21. juli 1940 Uavhengig Einąs Respublikos Prezidento pareigas
Republikkens fungerende president
(Statsminister)
Innsatt etter krav fra de sovjetiske okkupantene.[1]
Jonas Žemaitis
(1909–1954)
16. februar 1949–26. november 1954
(døde)
Uavhengig Žemaitis ble posthumt utnevnt til Litauens fjerde president i mars 2009.[2]

Den litauiske sosialistiske sovjetrepublikk 1940–1990[rediger | rediger kilde]

      Uavhengig       LK(b)P / LKP

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Merknad
Respublikos Prezidentas
Republikkens president
Justas Paleckis
(1899–1980)
21. juli 1940–25. august 1940 Uavhengig
(1940)
Einąs Respublikos Prezidento pareigas
Republikkens fungerende president
(Statsminister)
LK(b)P
(fra 1940)
Lietuvos Tarybų Socialistinės Respublikos Aukščiausiosios tarybos prezidiumo pirmininkas
Formann for presidiet til Den litauiske sosialistiske sovjetrepublikks øverste sovjet
Justas Paleckis
(1899–1980)
1940–1967 LK(b)P
i 1952 omdøpt til
LKP
Motiejus Šumauskas
(1905–1982)
1967–1975 LKP
Antanas Barkauskas
(1917–2008)
1975–1985 LKP
Ringaudas Songaila
(1929–)
1985–1987 LKP
Vytautas Astrauskas
(1930–2017)
1987–1990 LKP
Algirdas Brazauskas
(19322010)
1990 LKP

Republikken Litauen 1990–[rediger | rediger kilde]

      Sajūdis       LDDP       Uavhengig       LDP       NS

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Valg Merknad
Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos Pirmininkas
Formann for Republikken Litauens øverste råd
Vytautas Landsbergis
(1932–)
11. mars 1990–25. november 1992 Sąjūdis
Respublikos Prezidentas
Republikkens president
Algirdas Brazauskas
(1932–2010)
25. november 1992–25. februar 1993 LDDP Laikinai einantis Respublikos Prezidento pareigas
Republikkens fungerende president
(Seimas president)
25. februar 1993–25. februar 1998 1993
Valdas Adamkus
(1926–)
26. februar 1998–25. februar 2003 Uavhengig 1997-1998
Rolandas Paksas
(1956–)
26. februar 2003–6. april 2004 LDP 2002-2003 Avsatt etter riksrettssak
Artūras Paulauskas
(1953–)
6. april 2004–12. juli 2004 NS Laikinai einantis Respublikos Prezidento pareigas
Republikkens fungerende president
(Seimas president)
Valdas Adamkus
(1926–)
12. juli 2004–12. juli 2009 Uavhengig 2004
Dalia Grybauskaitė
(1956–)
12. juli 2009–12. juli 2019 Uavhengig 2009
2014
Gitanas Nausėda
(1964–)
12. juli 2019– Uavhengig 2019

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Lietuvos okupacija (1940 m. birželio 15 d.)». LRS.lt. Besøkt 29. juni 2019. 
  2. ^ «Jonas Žemaitis-Vytautas». istorineprezidentura.lt. Besøkt 29. juni 2019. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]