Liste over Burundis statsministre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Statsminister i Burundi
Statsminister i Burundi
Typeregjeringssjef
Sittende
Alain-Guillaume Bunyoni

siden 23. juni 2020
VirkeområdeBurundi
Utpekes avKongen av Burundi (1961-1966
Burundis president (1966-1998 og 2020-)
Etablert26. januar 1961
23. juni 2020 (gjenopprettet)
Første
embedsholder
Joseph Cimpaye

Liste over Burundis statsministere omfatter Burundis regjeringssjefer fra stillingen ble opprettet i 1961. Stillingen ble lagt ned i 1998, men ble gjenopprettet i 2020 med utnevnelsen av Alain-Guillaume Bunyoni.[1][2] Kongedømmet Burundi var fra 26. januar 1961 til 1. juli 1962 en del av Ruanda-Urundi, og fram til 28. november 1966 et selvstendig kongerike. Den 28. november 1966 ble monarkiet avskaffet og landet har siden vært republikk med en president som statsoverhode. Burundis siste konge, Ntare V av Burundi, ble avsatt i 1966. Han forsøkte å ta tilbake makten under et hutuopprør i 1972, men forsøket mislyktes og Ntare V ble henrettet på slottet sitt under uklare omstendigheter. Landet har stadig vært preget av sterke motsetninger mellom folkeslagene hutuene og tutsiene.

Statsministre[rediger | rediger kilde]

Nr. Navn
(født–død)
Bilde Regjeringstid Parti Folkeslag/anmerkning
fra til
1 Joseph Cimpaye
(1932–1972)
No image.png 26. januar 1961 28. september 1961 Unionen av folkets partier (UPP) Hutu
2 Louis Rwagasore
(1932–1961)
BDI 1963 MiNr0044A pm B002.jpg 28. september 1961 13. oktober 1961 Unionen for nasjonalt fremskritt (UPRONA) Tutsi, drept i attentat
3 André Muhirwa
(1920–2003)
No image.png 20. oktober 1961 10. juni 1963 UPRONA Tutsi
4 Pierre Ngendandumwe
(1930–1965)
No image.png 18. juni 1963 6. april 1964 UPRONA Hutu
5 Albin Nyamoya
(1924–2001)
No image.png 6. april 1964 7. januar 1965 UPRONA Hutu
6 Pierre Ngendandumwe
(1930–1965)
No image.png 7. januar 1965 15. januar 1965 UPRONA Hutu, drept i attentat
7 Pié Masumbuko
(1931–)
No image.png 15. januar 1965 26. januar 1965 UPRONA Tutsi, fungerende statsminister
8 Joseph Bamina
(1925–1965)
No image.png 26. januar 1965 30. september 1965 UPRONA Hutu
9 Léopold Biha
(1919–2003)
No image.png 13. oktober 1965 8. juli 1966 UPRONA Tutsi
10 Michel Micombero
(1940–1983)
No image.png 11. juli 1966 28. november 1966 Militæret/UPRONA Tutsi. Han avskaffet monarkiet i 1966 og erklærte seg som president i republikken.
Embedet ubesatt fra 28. november 1966 til 15. juli 1972
11 Albin Nyamoya
(1924–2001)
No image.png 15. juli 1972 5. juni 1973 UPRONA Hutu
Embedet ubesatt fra 5. juni 1973 til 12. november 1976
12 Édouard Nzambimana
(1945–2015)
No image.png 12. november 1976 13. oktober 1978 UPRONA Tutsi
Embedet ubesatt fra 13. oktober 1978 til 19. oktober 1988
13 Adrien Sibomana
(1953–)
No image.png 19. oktober 1988 10. juli 1993 UPRONA Hutu
14 Sylvie Kinigi
(1953–)
No image.png 10. juli 1993 7. februar 1994 UPRONA Tutsi
15 Anatole Kanyenkiko
(1952–)
No image.png 7. februar 1994 22. februar 1995 UPRONA Tutsi
16 Antoine Nduwayo
(1942–)
No image.png 22. februar 1995 31. juli 1996 UPRONA Tutsi
17 Pascal-Firmin Ndimira
(1956–)
No image.png 31. juli 1996 12. juni 1998 UPRONA Hutu
Embedet ubesatt fra 12. juni 1998 til 23. juni 2020
18 Alain-Guillaume Bunyoni
(1972–)
No image.png 23. juni 2020 sittende CNDD-FDD Hutu

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Felix Tih (24. juni 2020). «Burundi gets new prime minister after 22 years». Anadolu Agency. 
  2. ^ «Burundi president swears in new Prime Minister». Africanews.com. 25. juni 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]