Conseil National pour la Défense de la Démocratie–Forces pour la Défense de la Démocratie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Conseil National pour la Défense de la Démocratie–Forces pour la Défense de la Démocratie (fork. CNDD–FDD) var en av de største opprørsgruppene i borgerkrigen i Burundi1990-tallet. Senere ble det et politisk parti. CNDD-FDD ble grunnlagt i 1994, et år etter at president Melchior Ndadaye ble drept. Den politiske delen var dominert av hutuer fra regionen Bururi sør i landet. Den militære delen bestod av personer fra hele landet.

I 2001 hadde gruppen 15 000 medlemmer og var ledet av Jean-Bosco Ndayikengurukiye. I oktober 2001 ble Ndayikengurukiye styrtet av Pierre Nkurunziza og gruppen ble delt. Nkurunziza sin gruppe utgjorde størsteparten av gruppen med 10-12 000 personer mens Ndayikengurukiye hadde bare om lag 5000 personer. I desember 2002 inngikk gruppen til Nkurunziza våpenhvile, men fortsatte å krige. Ndayikengurukiye sin gruppe inngikk våpenhvile i oktober samme år.

Ved en seremoni i januar 2005 registrerte gruppen seg som et politisk parti. CNDD vant valget senere samme år og Pierre Nkurunziza ble president.