Liste over Belgias statsoverhoder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Det tidligere våpenet til Belgiernes konge av huset Sachsen-Coburg-Gotha

Under følger en liste over Belgias statsoverhoder:

Kongehus[rediger | rediger kilde]
  • Sachsen-Coburg-Gotha (fra 1934: De Belgique / Van België)
Bilde Navn
(født–død)
Embetstid / regjeringstid Merknad
Le gouvernement provisoire belge de 1830, par Picqué.jpg Gouvernement provisoire de la Belgique
(Belgias provisoriske regjering)
4. oktober 1830 – 25. februar 1831
Régent de la Belgique
(Belgias regent)
Surletdechokier.jpg Erasme Louis Surlet de Chokier
(1769-1839)
25. februar 1831 – 21. juli 1831
Roi des Belges
Fra 25. mai 1898 også Koning der Belgen
(Belgiernes konge)
Leopold of Saxe-Coburg by Reynolds.jpg Leopold I
(1790-1865)
21. juli 1831 – 10. desember 1865
(døde)
Regjeringen Rogier II 10. desember 1865 – 17. desember 1865
Leopold ii garter knight.jpg Leopold II
(1835-1909)
17. desember 1865 – 17. desember 1909
(døde)
Regjeringen Schollaert 17. desember 1909 – 23. desember 1909
Portrait of Albert I of Belgium.jpg Albert I
(1875-1934)
23. desember 1909 – 17. februar 1934
(døde)
Regjeringen De Broqueville III 17. februar 1934 – 23. februar 1934
Leopold III van België (1934) (cropped).jpg Leopold III
(1901-1983)
23. februar 1934 – 16. juli 1951 Abdiserte
Karel van België Charles de Belgique Karl von Belgien.jpg Charles av Belgia / Karel av Belgia
(1903-1983)
20. september 1944 – 20. juli 1950 Régent du Royaume
Regent van het Koninkrijk
(Kongerikets regent)
Anefo 911-3016 Tweede dag (cropped).jpg Baudouin / Boudewijn
(1930-1993)
11. august 1950 – 16. juli 1951 Prince Royal, exerçant les pouvoirs constitutionnels du Roi
Koninklijke Prins, die de grondwettelijke macht van de Koning uitoefent
(Kongelig prins, som utøver kongens konstitusjonelle makt)
Regjeringen Pholien 16. juli 1951 – 17. juli 1951
Anefo 911-3016 Tweede dag (cropped).jpg Baudouin / Boudewijn
(1930-1993)
17. juli 1951 – 31. juli 1993
(døde)
Regjeringen Dehaene I 31. juli 1993 – 9. august 1993
Albert II.jpg Albert II
(1934-)
9. august 1993 – 21. juli 2013 Abdiserte
Regjeringen Di Rupo 21. juli 2013
Koning Filip van België.jpg Philippe / Filip
(1960-)
21. juli 2013 –

Belgiernes konge[rediger | rediger kilde]

Monarken omtales som «belgiernes konge» (Koning der Belgen[1]Roi des Belges[2]) og ikke «konge av Belgia».

Regjeringens medlemmer som kollektivt statsoverhode[rediger | rediger kilde]

Belgias forfatning av 1831, artikkel 79 (endret til artikkel 90 i 1994): «Fra kongens død og fram til eden blir avlagt av tronfølgeren eller av regenten, blir kongens konstitusjonelle makt utøvd - i det belgiske folks navn - av ministrene, som samles i rådet, og under deres ansvar».[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «De koning | De Belgische Monarchie». The Belgian Monarchy. Besøkt 25. mars 2016. 
  2. ^ «Le Roi | La Monarchie belge». The Belgian Monarchy. Besøkt 25. mars 2016. 
  3. ^ «The Belgian Constitution» (PDF). Belgias representantkammer. Januar 2009. Besøkt 2. juli 2019. 

Kilder[rediger | rediger kilde]