Liste over øyer i Fiji

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
FijiOMCmap.png
Fra Nukubati-øyene utenfor Vanua Levu.
Tai (Beachcomber Island), Mamanucaøyene.
Monu, Mamanucaøyene.

Dette er en liste over øyer i Fiji. Fiji består av ca. 840 øyer og holmer. Av disse er rundt 100 bebodde[1]. Øyene kan deles inn i ni hovedgrupper. Denne listen består både av bebodde og ubebodde øyer.

De største øyene[rediger | rediger kilde]

Fiji har sju øyer som er over 100 km²:

Conway-revet[rediger | rediger kilde]

  • Conway-revet
  • Ceva-i-Ra

Kadavu-gruppen[rediger | rediger kilde]

  • Katikua
  • Matanuku
  • Nagigia
  • Ono
  • Vanuakula
  • Waya
  • Yaukuvelevu

Lauøyene[rediger | rediger kilde]

Moala-gruppen[rediger | rediger kilde]

Nordlige gruppe[rediger | rediger kilde]

  • Avea
  • Bacon Island
  • Cicia
  • Kaibu
  • Kanacea
  • Katafaga
  • Late-klyngen
  • Mago
  • Munia
  • Naitaba
  • Namalata
  • Nayau
  • Susui
  • Cikobia
  • Tuvuca
  • Vanua Balavu
  • Vatu Vara
  • Wailagi Lala
  • Yacata
  • Yanuyanu
  • Yaroua

Ono-i-Lau-gruppen[rediger | rediger kilde]

  • Davura
  • Doi
  • Mana
  • Ono-i-Lau
  • Tuvana-i-Colo
  • Tuvana-i-Ra
  • Udoi
  • Vuata Ono
  • Yanuia

Sørlige gruppe[rediger | rediger kilde]

  • Aiwa
  • Fulaga
  • Kabara
  • Komo
  • Lakeba
  • Marabo
  • Moce
  • Namuka-i-Lau
  • Ogea Driki
  • Ogea Levu
  • Olorua
  • Oneata
  • Tavunasici
  • Vanua Vatu
  • Vuaqava
  • Yagasa-klyngen

Vatoa-gruppen[rediger | rediger kilde]

  • Vatoa

Lomaivitiøyene[rediger | rediger kilde]

  • Batiki
  • Caqalai
  • Gau
  • Koro
  • Koronimarai
  • Leleuvia
  • Makogai
  • Makodroga
  • Moturiki
  • Nairai-øyene
  • Natavola
  • Ovalau
  • Vatu-i-Cake
  • Wakaya
  • Yanuca Lailai
  • Yanuca Levu

Mamanucaøyene[rediger | rediger kilde]

Mamanuca-i-Ra (nordlige gruppe)[rediger | rediger kilde]

  • Eori
  • Navadra
  • Vanua Levu
  • Camel Rock
  • Kadomo
  • Yavurimba

Mamanuca-i-Cake (sentrale gruppe)[rediger | rediger kilde]

  • Tokoriki
  • Yanuya
  • Monu
  • Matamanoa
  • Mana

Østlige gruppe[rediger | rediger kilde]

  • Tivua (Captain Cook Island)
  • Tai (Beachcomber Island)
  • Levuka eller Luvuka (Treasure Island)
  • Kadavu eller Kadavulailai (Bounty Island)
  • Vunivadra (South Sea Island)
  • Navini
  • Malamala (Daydream Island)

Malologruppen (sørlige gruppe)[rediger | rediger kilde]

  • Mothio
  • Qualito (Castaway Island)
  • Wadigi
  • Malolo
  • Malololailai
  • Namotu
  • Tavarua

Rotuma-gruppen[rediger | rediger kilde]

  • Afgaha
  • Haf’liua
  • Hafhaveiaglolo
  • Hatana
  • Solkope
  • Solnohu
  • Uea

Vanua Levu-gruppen[rediger | rediger kilde]

  • Buca Bay-øyene
  • Cikobia-i-Lau
  • Dogodogo
  • East Macuata Coast-øyene
  • Kia
  • Kioa
  • Korolevu
  • Laucala
  • Mali-øyene
  • Matagi
  • Namena Lala
  • Navidamu-øyene
  • Nukubati-øyene
  • Qamea
  • Rabi
  • Vorovoro
  • West Macuata Coast-øyene
  • Yadua
  • Yadua Tabu


Viti Levu-gruppen[rediger | rediger kilde]

  • Acuilau
  • Bau
  • Beqa
  • Beqana
  • Goma
  • Malake
  • Naigani
  • Namuka
  • Nananu-i-Cake
  • Nananu-i-Lailai
  • Nananu-i-Ra
  • Nanuyakoto
  • Nukuivovo
  • Nukulau
  • Likuri (Robinson Crusoe Island)
  • Serua
  • Toberua
  • Tovu
  • Ugaga
  • Vatulele


Yasawaøyene[rediger | rediger kilde]

  • Drawaqa
  • Kuata
  • Matacawa Levu
  • Nacula
  • Nanuya
  • Nanuya Balavu
  • Nanuya Lailai
  • Nanuya Levu
  • Nanuya-i-Ra
  • Nanuya-i-Yata
  • Narara
  • Naukacuvu
  • Naviti
  • Sawa-i-Lau
  • Tavewa
  • Tiliva
  • Waya
  • Waya Lailai
  • Waya Sewa
  • Vawa
  • Viwa
  • Yaqeta
  • Yasawa
  • Yawini

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Fiji | history - geography - republic, Pacific Ocean». Encyclopedia Britannica. Besøkt 6. juni 2016.