Lisleherad stavkirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°36′54″N 9°15′51″Ø

Portalplankene fra Lisleherad stavkirke har fått hard medfart. De befinner seg i Oldsaksamlingen i Oslo.
I Oldsaksamlingen er også en skulptur av Maria med barnet.

Lisleherad stavkirke var en stavkirke i Lisleherad i Notodden kommune i Telemark. Eldste kjente omtale er fra 1427[1], og stavkirken ble ombygget flere ganger før den ble revet i forkant av oppføringen av dagens Lisleherad kirke. Ved en besiktigelse i 1668 sies kirken å ha tre gavler og en omgang, idet gavlene av Lorentz Dietrichson[2] tolkes som innganger, som altså er markert med gavler på svalgangen. I 1730 er kirken beskrevet som liten og med tårn, og den har fortsatt svalgangen i behold. I 1811 ble kirken utvidet og ombygget. Dietrichson antar at skipets stavverk ble beholdt, mens nye deler var laftet. Kirken skal etter dette ha vært kald og trekkfull. Siste gudstjeneste i kirken ble holdt 2. juledag 1873. Så ble kirken revet, og ny kirke ble vigslet i 1876.

Inventargjenstander fra stavkirken[rediger | rediger kilde]

Av eldre bevarte gjenstander er to portalplanker i Universitetets oldsaksamling samt en madonnafigur og en vannkanne med løveform samme sted.

Prekestolen i dagens Lisleherad kirke[3] er overført fra stavkirken. Den er fra 1794 og ble tatt i bruk ved en restaurering i 1953–54, etter at den nye kirken hadde fått ny prekestol i 1876.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Diplomatarium norvegicum IX, nr. 244.
  2. ^ Dietrichson, s. 418.
  3. ^ Avbildet på Kirkesøk

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]