Lisette Askø

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lisette Askø
Født28. april 1981 (42 år)
BeskjeftigelseForfatter, skuespiller og tidligere modell
NasjonalitetNorge

Lisette Askø (født 28. april 1981) er en norsk forfatter, skuespiller og tidligere modell. Hun er oppvokst i ÅrosHurumlandet.

I juni 2012 kom hennes debutroman, Synnes puslespill ut, som fikk «heder og ære» igjennom Uprisen 2012. Den ble på grunn av dette innlemmet i leselysaksjonen i 2013 (tXt). Et langt utdrag av Synnes puslespill var derfor med i boken som gikk ut til samtlige ungdomsskoleelever over hele landet i 2013! I mai 2013 kom Tyrann ut, Askøs andre ungdomsroman. Den fikk også "«heder og ære» under Uprisen i 2013. I juli 2014 kom romanen Skygge ut, som også mottok «heder og ære» under Uprisen (2014). Desember 2015 kom Drømmen om rikdom ut, Askøs første barnebok. Juleantologi i 2015, et samarbeid med blant annet Jarl Goli, Svein Østvik og Tom Egeland. I 2021 kom den første boken i Arwin-serien ut, Arwin og Skyggealven.

Hun har hatt flere modelloppdrag, blant annet for Nikita Collection 2009.

Som skuespiller er hun mest kjent for kortfilmen Hjelpesløs (2007) som vant Golden Frame, samt reklame, blant annet en reklame med Roy Jacobsen, Erlend Loe, Ingvar Ambjørnsen, Karin Fossum og Gert Nygårshaug. Etter mye samarbeid med Cynergi filmselskap har hun hatt flere roller i boktrailere, slik som til boka Lik, av Tana French og Jeg skal vise dere frykten av Nikolaj Frobenius. Hun har drevet mye med teater, har Drama I og Drama II fra høyskolen i Trondheim. Hun har jobbet både som produsent og regissør, men mest som skuespiller. Hun spilte Helena i En midtsommernatts drøm, på Spiraltoppen, med blant annet Mikkel Gaup, og hadde regi på Knappestøperen sammen med Toralv Maurstad, med blant annet Mikkel Gaup som skuespiller. Hun har også jobbet med Lene Kongsvik Johansen, på Charlie og sjokoladefabrikken, hvor hun var skuespiller, regiassistent og produksjonsassistent. Hun har skrevet en del teaterstykker selv, som Drømmen om rikdom, Ouija, Gluds hevn, Askeladden og de magiske rosene og Jul med Alf Prøysen osv.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]